Червеноперка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Червеноперка
Scardinius erythropthalmus 2009 G1.jpg
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Хордови (Chordata)
клас:Actinopteri
(без ранг):Шараноподобни (Ostariophysi)
разред:Шараноподобни (Cypriniformes)
семейство:Шаранови (Cyprinidae)
род:Червеноперки (Scardinius)
вид:Червеноперка (S. erythrophthalmus)
Научно наименование
(Linnaeus, 1758)
Червеноперка в Общомедия
[ редактиране ]

Червеноперката (Scardinius erythrophthalmus) е сладководна риба от семейство шаранови. Обект е на промишлен и спортен риболов. Почти идентичната на вид бабушка (Rutilus rutilus) често се смята погрешно за „червеноперка“ от повечето рибари. Двата вида се чифтосват успешно.

Вид[редактиране | редактиране на кода]

Има характерни оранжево-червеникави перки, от където идва и названието ѝ. Тялото е сплеснато. Люспите са жълтеникави. Гръбната перка е разположена далече от главата. Броят на лъчи в тази перка е 8 или 9. Устата ѝ е сплескана и сочи нагоре поради навика си да всмуква насекоми и друга храна от повърхността. Средната нормална дължина, до която достига е около 15-20 cm. Екземплярите, които достигат максимална дължина са от порядъка на 35-36 cm. Рядко може да достигне тегло от 2 кг.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Разпространена е в цяла Европа и североизточната част на Мала Азия. В България е разпространена в почти всички реки и язовири, но в малочислени количества. Храни се с безгръбначни животни и растителна храна, близо до повърхността. Не е придирчива към чистотата на водоемите.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Scardinius erythrophthalmus (Linnaeus, 1758). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 22 декември 2021 г. (на английски)