Чернова беседа:Македонианство

Съдържанието на страницата не се поддържа на други езици.
от Уикипедия, свободната енциклопедия

Македонианство[редактиране на кода]

Само да отбележим, ако ще се мести в основното, че това е македонианство. Мико (беседа) 14:50, 28 януари 2023 (UTC)[отговор]

Преместете го само в "Ереси".
Няма да бъде коректно да е в македонианство - македонизъм е.
Разликите са значими и не следва да бъдат пренебрегвани.
От друга страна и в енциклопедия "Британика" е с наименованието "Македонизъм".
Друг вариант е преводът: Nlalev/Македонизъм или Пневматомахска ерес Nlalev (беседа) 18:20, 6 февруари 2023 (UTC)[отговор]
 Няма да бъде коректно да е в македонианство - македонизъм е. 
— на какви/кои авторитетни източници на български език почива твърдението Ви?
Питането ми е изцяло добронамерено и не е продиктувано от каквито и да било тежнения в една или друга посока (имайки предвид темата).
Надявам се, ще се съгласите, че Уикипедия не изобретява понятия — във всяка научна област се стремим (всъщност, длъжни сме) да се придържаме към утвърдени термини и дефиниции. Оттам и въпросът за избора на превод на macedonianism за конкретната употреба/с конкретното значение, описано в статията (чието съдържание, впрочем, следва да бъде структурирано в обичайния за статия в Уикипедия вид).
(включвам се в тази дискусия във връзка с подадената заявка към администратори (какъвто аз не съм, но тези заявки са публични, а и въпросът Ви, според мен, не е за там — моля, вижте т. 6 от раздел Какво НЕ може да искате в У:ЗА)
Pelajanela // беседа 10:59, 19 февруари 2023 (UTC)[отговор]
Nlalev, в подкрепа на написаното от Pelajanela ще цитирам У:БОИ:
 Дадена редакция се счита за оригинално изследване, ако за него важи някое от следните неща:
...
Дефинира нови термини;
 
Сале (беседа) 16:56, 19 февруари 2023 (UTC)[отговор]
Здравейте!
Това, че в България терминът "македонизъм" се свързва предимно с доктрината, не го прави негоден за употреба и в други области.
Примерът за българи и прабългари, считаме за ноторно известен, за да бъде обясняван.
В тази връзка, руската версия на "Македонизма" е "македонианство", което е неточен термин, като се получава, както с [Бейджин] - столицата на Китай - доколкото ни е известно само в Българи и Русия е Пекин.
Употребата на чуждици намираме за допустима само в краен случай - най-малко от уважение към езика ни.
От друга страна, точно, защото Уикипедия е енциклопедия, следва да обогатява, а не да налага неистини или грешки - ереста е македонизъм, която също е известна и като пневматомахска ерес., името ѝ идва от Македоний, неговите последователи са наричани "македонци" /нищо общо с Александър Македонски и радателите на доктрината със същото име/.
Важно е информацията в Уикипедия да бъде коректна - Македонитство – Уикипедия (wikipedia.org), понеже последното го открихме при търсене в Гугъл /преди малко/.
Важно е също името на статията "Македонизъм - ерес" да бъда възстановено след направените промени от Алиса Селезньова - системата не ни позволява да бъде възстановно.
Важно е да бъде казана истината такава, каквато е - иначе е безпредметно.
Факт е, че статията има слабости, но преводът вероятно е по-добър вариант - Потребител:Nlalev/Македонизъм или Пневматомахска ерес – Уикипедия (wikipedia.org).
Отделно – не се прави опит за създаване на нов термин, а за прилагане на действителния такъв.
Предвид "заяждането", пишете в прав текст - няма да се сърдим. Nlalev (беседа) 18:54, 20 февруари 2023 (UTC)[отговор]
Nlalev,  Отделно – не се прави опит за създаване на нов термин, а за прилагане на действителния такъв. 
Действителен според кого? Цитирайте благонадежден източник където терминът е дефиниран по този начин. Докато не го направите това си остава Ваше оригинално изследвнане и като такова няма място в Уикипедия. Вижте също точки 4 и 5 в Уикипедия:Какво_не_е_Уикипедия#Уикипедия_не_е_трибуна Сале (беседа) 22:43, 20 февруари 2023 (UTC)[отговор]
Разгледах няколко книги с история на Византия - навсякъде е македонианство, а последователите са македониани. Чак днес видях обаче, че статията вече съществува - цитирах няколко книги на български за термина там.-- Алиса Селезньова (беседа) 22:52, 20 февруари 2023 (UTC)[отговор]