Чиово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Чиово
Čiovo
остров Чиово
Карта
МестоположениеАдриатическо море
Страна Хърватия
Площ28,80 km²
Население5908 души (2011)
205 души/km²
Най-висока точка217 m н.в.
43.4989° с. ш. 16.3047° и. д.
Местоположение в Хърватия
Чиово в Общомедия

Чиово (на хърватски: Čiovo) е остров в централната част на Хърватия.

Общи сведения[редактиране | редактиране на кода]

село Слатина на остров Чиово

Чиово има площ от 28,8 км², дължина 15,3 км и ширина до 3,5 км. Дължината на бреговата му линия е 43,9 км. Най-високата му точка е връх Рудине (217 м)[1].

На югоизток островът е отделен на 2 км от нос Марян, който се извисява над град Сплит на континента. На юг от Чиово е разположен остров Брач, а на югозапад - остров Шолта. На север Чиово е свързан с континенталната част чрез вдигащ се мост. На континента този мост е стъпил точно в центъра на старата историческа част на град Трогир, тъй като градът се е разпрострял едновременно на континента и на острова.

Чиово е изтеглен от изток на запад и на практика затваря Кащеланския залив като по този начин предоставя защита за градовете Кащела и Трогир.

Южната част на Чиово е известна като Призидница – от хърватски prid zidom, в превод „пред стената“, като се има предвид стената на манастира Дева Мария.

Растителност[редактиране | редактиране на кода]

Растителността на острова е типична за крайбрежната част на Далмация – дъб, ела, мирта, кипарис. Отглеждат се маслинови дървета и лозя, произвежда се зехтин и грозде.

Население[редактиране | редактиране на кода]

Чиово подобно на останалите острови в Адриатическо море е населен от древността. През XV—XVI в. населението му се увеличава заради притока на бежанци от континенталната част, които се спасяват от нашествието на османците. Рязък скок в числеността на населението е отбелязан и при разрастването на Трогир.

В административно отношение Чиово попада в границите на Сплитско-далматинска жупания. Според преброяването от 2011 г. населението на острова възлиза на 5908 души[2]

В наше време освен една част от град Трогир, на Чиово има и няколко села.

Източници[редактиране | редактиране на кода]