Чога Регина Егбеме

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Чога Регина Егбеме
Choga Regina Egbeme
Родена 1976
Починала 25 юли 2003 (27 г.)
Професия писател
Националност Флаг на САЩ САЩ
Активен период 2000-2002
Жанр биография
Тема животът на жените в Нигерия

Чога Регина Егбеме (на английски: Choga Regina Egbeme) е нигерийска писателка.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Чога Регина Егбеме е родена през 1976 г. в Лагос, Нигерия. Майка ѝ е германка, тридесет и трета съпруга на богат фермер. Прекарва щастливо детството и началото на младостта си в харема на баща си. Тя е на 16 години, когато баща ѝ я принуждава, въпреки протеста на майка ѝ, да се омъжи за човек, трийсет и две години по-възрастен от нея и болен от СПИН. Насилена е, забременява и е заразена от съпруга си със СПИН.

С помощта на майка си успява да избяга и се скрива в къщата на африкански билкари, където живее в компанията на жени. Там тя започва да учи медицина и африкански билкови ритуали. През 1995 г. ражда син – Джошуа, който също е заразен със СПИН. След обучението си от африканските лечители се завръща в Лагос и живее във фермата на майка си, която е починала. Там обаче среща лошото отношение на съседите си мюсюлмани, а откритата от нея лечебница е опожарена. Синът ѝ Джошуа е болен от пневмония и тя се завръща при лечителите в южните гори на Нигерия, опитвайки се чрез африканската медицина да живее колкото се може повече със сина си.

Поразена от болестта и споходилите я нещастия, почти ослепяла, тя започва да диктува спомените си на диктофон. Първата ѝ автобиографична книга „Родена съм в харем“ е издадена през 2001 г. Тя става широко дискутирана в Европа и Америка. Другите ѝ книги продължение са издадени посмъртно.

Половин година след като губи синът си, Чога Регина Егбеме умира на 25 юли 2003 г.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

  • Ich wurde im Harem geboren (2001)
    Родена съм в харем, 1 и 2 част, изд.: „ИК Емас“, София (2003), прев. Ваня Пенева
  • Die verbotene Oase (2003)
  • Hinter dem Schleier der Tränen (2004)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]