Чужденецът

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Чужденецът
L’Étranger
Корица на първото издание
Корица на първото издание
Автор Албер Камю
Първо издание 1942 г.
Франция
Издателство Libraire Gallimard
Оригинален език френски
Вид роман

Преводач Георги Панов / 1982

Чужденецът (на френски: L’Étranger) е първият роман на Албер Камю, публикуван през 1942 година. Заедно с есеистичния сборник Митът за Сизиф, издаден в същата година[1], и с пиесите Калигула и Недоразумението, появили се две години по-късно, книгата е реализация в един "цикъл за абсурда", замислен и осъществен от Камю. Романът има безспорен успех не само пред съвременниците на издаването, а остава и една от най-популярните книги в съвременната френска литература[2]. В годините след Втората световна война успехът на Чужденецът се смесва с възхода на екзистенциализма, при все че между Камю и екзистенциалисткия кръг около Сартр има дистанция, която прераства в разрив след публикуването в 1951 г. на Разбунтуваният човек (1951).

Чужденецът е литературно произведение, макар че остротата на поставените от него проблеми често скриват писателското майсторство, демонстрирано в него.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. В превод на български език тези произведения на Камю са издадени през 1982 г., вж, Камю А., Чужденецът, Митът за Сизиф, Падането, София:Народна култура, 1982
  2. Тя е на челно място в едно допитване за 100-те книги на 20 век според Монд

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]