Чужденецът

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Чужденецът
L’Étranger
Корица на първото издание
Корица на първото издание
Автор Албер Камю
Създаване май 1940 г.
Франция
Първо издание 1942 г.
Франция
Издателство Libraire Gallimard
Оригинален език френски
Вид роман

Преводач Георги Панов / 1982

Чужденецът (на френски: L’Étranger) е първият роман на Албер Камю, публикуван през 1942 година. Заедно с есеистичния сборник Митът за Сизиф, издаден в същата година[1], и с пиесите Калигула и Недоразумението, появили се две години по-късно, книгата е реализация в един „цикъл за абсурда“, замислен и осъществен от Камю. Романът има безспорен успех не само пред съвременниците на издаването, а остава и една от най-популярните книги в съвременната френска литература[2]. В годините след Втората световна война успехът на Чужденецът се смесва с възхода на екзистенциализма, при все че между Камю и екзистенциалисткия кръг около Сартр има дистанция, която прераства в разрив след публикуването в 1951 г. на Разбунтуваният човек (1951).

Чужденецът е литературно произведение, макар че остротата на поставените от него проблеми често скриват писателското майсторство, демонстрирано в него.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. В превод на български език тези произведения на Камю са издадени през 1982 г., вж, Камю А., Чужденецът, Митът за Сизиф, Падането, София:Народна култура, 1982
  2. Тя е на челно място в едно допитване за 100-те книги на 20 век според Монд

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]