Направо към съдържанието

Шаблон:Портал право:Правни уики течове

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Дълбоката фалшификация[редактиране на кода]

За първи път в България са установени престъпления, извършени с помощта на дийпфейк (дълбока фалшификация). Тази технология с изкуствен интелект е използвана с цел „заблуда“ на електронната идентификация на финансови институции.

На 11.10.2022 година, българските медии съобщават за осъществена измама, проведена при условията на продължавано престъпление, с цел присвояване общо на 90 000 BGN (около 45 000 евро), под формата на кредити. Същите са заявени дистанционно, посредством кредитни електронни платформи за идентификация (автентикация), от името и за сметка на неучастващи лица (без тяхното знание и съгласие). Измамната схема е приложена пред 9 български финансови и кредитни институции.

Прессъобщенията са противоречиви – споменават се, както банки, така и кредитни институции. Противоречива е информацията за назначени проверки.

Според съдебни източници са използвани копия на документи за самоличност и предварително направени видеоклипове на пострадалите. Впоследствие събраните лични данни (и клипове) са манипулирани. Първоначалната информация е за използван дийпфейк, извършен от фирма подизпълнител – рекламна или друг вид агенция. Според потърпевша, чието интервю се излъчва в новинарска емисия на 12.10.2022 г., се касае за банкова измама.