Измама

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Измамата е въвеждане и/или поддържане на заблуда у някого с користни подбуди. Измамата е престъпление против собствеността. Като заемка от руски в българския език за измама се използва и думата мошеничество.

Като юридически термин Схема за измама (англ. Fraud) представлява машинация, прилагана умишлено с цел осигуряване на неправомерни и нечестни доходи. Като юридическо тълкуване измамата представлява едновременно както закононарушение (т.е. жертвата на измама може да заведе иск срещу извършителя за предотвратяване на текуща измама и/или за плащане на парична компенсация с/у нанесени щети), така и престъпление от общ характер (т.е. извършителят може да бъде обвинен, осъден и вкаран в затвора от съдебните власти). Обект на измама в общият случай е измама с пари или ценности на хора или на организации, като в някои случаи измамата може да представлява придобиване на облаги без фактически да са ограбени пари и ценности от някого, като напр. придобиване на шофьорска книжка чрез подаване на неверни, непълни, неточни или подправени данни и показания, посочени в молбата за издаване на книжка.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Другата дума за измама – мошеничество вероятно произлиза от славянското мошна – торба (виж торбеши и торбалан), аналогично на чешкото taskar – крадец, от taska – джоб, торба или на българското джебчия от джоб. Етимологични паралели: в тохарски език (буквално) mus, musna, musnautar – да скрия нещо. В ирландски mosanach – крадлив. Напълно аналогично с българското муша, мушкам – скривам нещо. В санскрит mos, musayate, протоиндоирански maus/h/, хотаносакски musasae, вахански mыs, myst означава крада, крадци, крия, което напълно съвпада с българското мошеник – крадец, измамник. Сходни са българското шушу-мушу и осетинското susu-busu – сплетничене, шушукане. Явно етимологията идва от крия, скривам, муша, както в български така в хотаносакски и тохарски. Така че, санскритската и тохарската етимология на муша и мошеник е вероятна. Думата е позната в старобългарски като мъшелъ – измама, лъжа. Заета в румънски като insal, insel – лъжа. Сходно с mus е тохарското musk – изчезвам, загивам.

Общоиндоевропейското название на мишката mus отразява същия семантичен смисъл – муши се, крие се, животно което се крие, изчезва в земята. В тохарски език (буквално) masactse – мишка. В осетински myst, ягнобски mus, кюрдски misk, пущунски mus, талишки mus, персийски mus, гилянски mus – мишка.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]