Шаблон:Сорткат

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето


Този шаблон е вече излишен и не трябва да се използва в нови статии. Използвайте вълшебната дума СОРТКАТ вместо това, напр.: {{СОРТКАТ:Уейлс, Джими}}.

Употреба[редактиране на кода]

Този шаблон вика „вълшебната думичка“ DEFAULTSORT за сортиране на статии в една или повече категории по дефиниран от потребителя признак. Използва се винаги с параметър. Използва се най-често в статиите за хора, тъй като е възприета конвенцията в категориите статиите за тях да се подреждат по азбучен ред, първо по отношение на фамилията, а чак после — по малко име.

Примери

За да се сортира правилно статията Джими Уейлс в Категория:Американци и Категория:Уикипедия, трябва да се напише:

{{сорткат|Уейлс, Джими}}
[[Категория:Американци]]
[[Категория:Уикипедия]]

което е аналогично на:

{{DEFAULTSORT:Уейлс, Джими}}
[[Категория:Американци]]
[[Категория:Уикипедия]]

както и на традиционното:

[[Категория:Американци|Уейлс, Джими]]
[[Категория:Уикипедия|Уейлс, Джими]]
Пояснения

Ползата от шаблона {{сорткат}}, както и функцията DEFAULTSORT се усеща особено силно, когато статията принадлежи в множество категории. Забележете, че {{сорткат}} е шаблон, поради което параметърът се отделя с вертикална чертица |. Ако ползвате вълшебната думичка DEFAULTSORT, трябва да я разделите от параметъра с двоеточие :.

Употребата на шаблона {{сорткат}} или вълшебната думичка DEFAULTSORT разпространява действието си и над служебните категории за поддръжка като Категория:Мъничета, Категория:Статии за редактиране и т.н., към които дадена статия се причислява последством шаблон {{мъниче}}, {{обработка}} и т.н.