Шаблон беседа:Македония-факти

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Интернет и РМ[редактиране на кода]

Преместено от Потребител беседа:Мико#Шаблон:Македония-факти. Спири 13:39, 27 юли 2008 (UTC)

Здраво и овде Мико. Сосема случајно наидов на жалбата од Raso mk за Шаблон:Македония-факти. Што е работата? Кога видов какво уредување му враќаш, не ми се веруваше. Дали пропуштам нешто или си правите шеги? Навистина сум збунет... --iNkubusse? 02:12, 27 юли 2008 (UTC)

Здравей. Не знам наистина какъв е проблемът - Република Македония наистина е по-млада от Интернет? Това е факт.:-) Не се буни.--Мико 06:42, 27 юли 2008 (UTC)
Те молам, тоа е смешно. Тоа е факт, но те молам да не си играме со зборови. Исто така факт е и дека универзумот не настанал во Бугарија. Нели мислиш дека би било смешно тоа да го напишеме во секција „Дали сте знаеле“? Мојата поента не е да враќам, туку да се соземеш малку и да одлучиш дека ова е лудило. Размисли! --iNkubusse? 13:11, 27 юли 2008 (UTC)
Всушност, прво се одлучив да не навлегувам во дискусија, но не може да се премине преку тоа. Не е точно дека интернетот е постар од Република Македонија. Гледам дека зборувате со Рашо за тоа и дека нема поента и јас да зборувам, но навистина, бесмислено е. По истата логика, интернетот е постар и од Германија, а Бога ми и од Русија! --iNkubusse? 13:14, 27 юли 2008 (UTC)
Не. РМ е на 17 години, Русия и Германия на повече. Аз мисля, че не е обидно - ако сметаш, че е обида - махни го, аз нема да го връщам повече.:-)--Мико 13:21, 27 юли 2008 (UTC)
Не е за тоа работата Мико, не сакам да си играме стави-врати. Само сакав малку разумно да размислуваме. И да, мислам дека е неопходно да се отстрани таа реченица, бидејќи претставува само исмевање на државата, како најпатетичната творба на регионот Македонија (бидејќи служи за тој портал).
Инаку, само заради муабетот, еве ги фактите:
  • Интернет е од 60-тите.
  • Република Македонија е од 1991.
  • Руската Федерација е од 1991.
  • Федерална Република Германија е од 1994.
Патем, во истата смисла, интернетот е постар и од Република Бугарија. :) Да живее интернетот!
Сепак, овие факти би послужиле добро за хумор, но мислам дека навистина немаат место на еден сериозен шаблон како овој. --iNkubusse? 13:43, 27 юли 2008 (UTC)
:-) INkubusse, успокой се, това все пак е само списък с любопитна тривия, недей и ти да се задълбочаваш повече от нужното. Мико вече е казал, че му е все едно и спира да връща. По-добре помислете с какви други интересни факти да попълните шаблона, понеже са вече с 2 по-малко (и за Панатинайкос го махнах аз, преди няколко дни, надявам се че нямате против). Та така, от вас се искат поне 2 нови любопитни фактчета. :-) Спири 13:54, 27 юли 2008 (UTC)

INkubusse, откъде пък ти хрумна, че ФРГ е от 1994 г.? И освен това, да не би да твърдиш, че независима Република Македония съществува от 1944? --Simin 13:52, 27 юли 2008 (UTC)

Не знам ни јас Simin, веројатно сум мислел на целосното обединување на Германија во една држава во 1990 година. И да, тврдам дека Република Македонија како држава постои од 1944. Се разбира, не како независна и суверена, бидејќи била во конфедерација, но тоа што била федерација е доволно за да кажам дека постои од 1944 (НРМ/СРМ/РМ е прилично истата творба, со различно државно уредување).
Инаку, сфатив дека од мене се очекува некој факт за Македонија. Не знам дали ќе ви послужат, ама ќе се обидам:
  • Мислам дека единствениот ромски парламентарец во светот се наоѓа во македонскиот Парламент, но оваа информација може да е застарена.
  • Република Македонија е единствената држава од поранешна Југославија што доби независност без никакво крвопролевање.
  • Цела четвртина од населението на Република Македонија живее во Скопје.
  • Мајка Тереза е родена во Скопје во 1910 година.
  • „Таткото на турската нација“, Мустафа Кемал Ататурк, е роден во Солун, а учел Воена академија во Битола.
Овие ги одбрав бидејќи мислам дека би биле интересни за поширока публика. --iNkubusse? 10:57, 28 юли 2008 (UTC)
Наистина са интересни. Ще споменеш ли и името на ромския народен представител? --Ивелин 12:07, 28 юли 2008 (UTC)
mk:Амди Бајрам е еден од ромските пратеници, но мислам дека има и други. Овде има листа на пратеници, но не сум сигурен кои други се Роми. Во секој случај, не сум сигурен ни дали сега воопшто нема други Роми-пратеници во светот. Би ве советувал некој да ја провери убаво оваа информација или да ја парафразирате малку реченицата. Јас го прочитав тоа од извор стар неколку години.
Исто така, и bg:Юстиниан I е роден во село близу Скупи, тоа би можело да биде интересна информација. --iNkubusse? 14:57, 28 юли 2008 (UTC)
Има, как да няма, депутати от ромски произходо например в Европейския парламент са Ливия Ярока и Виктория Мохачи, през 1994-1999 е бил Хуен де Диос Рамирес-Ередия. Спири 15:23, 28 юли 2008 (UTC)