Шаблон беседа:Уникод

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Шаблон:Уникод и кирилица[редактиране на кода]

Преместено от У:Р. --13:12, 22 юни 2020 (UTC)


Гледам, че Шаблон:Уникод масово се използва за показване на ят. Има ли наистина смисъл от това, при положение че буквата е в същия сегмент, като останалата кирилица. Т.е. шрифтове да поддържат само част от сегмента? Някой тук да не вижда това: ѣ? --Спас Колев (беседа) 13:57, 3 юни 2020 (UTC)

Предполагам проблема е, че го няма на клавиш в клавиатурата, но за удареното ѝ не знам защо се ползва Уникод.--Xunonotyk (беседа) 14:07, 3 юни 2020 (UTC)
Не, става дума за изобразяването, не за въвеждането. Историята с този шаблон, всъщност, е смущаваща – сега се загледах в CSS кода и се зачетох как е работел. Шаблонът цели да реши проблем във визуализацията с Internet Explorer, като използва... негов бъг. По-подробно техническо описание има във phab:T5588 и en:Template talk:IPA/Archive 4. Повечето браузъри – вероятно всички съвременни браузъри – просто игнорират зададените специални шрифтове и използват обичайния шрифт, който се използва и за останалата част на страницата. Направих бърза проверка в IE11 под Win7 – най-старото нещо, което ми се струва разумно да се ползва в днешно време – и не изглежда да има нужда от шаблона. Може би ако някой все още ползва IE8 под WinXP... (на някои места се споменава IE за Mac). Но не мисля, че си заслужава да мислим за такива изключително особени случаи. Аз самият много отдавна не ползвам тоя шаблон.
LuchesarБ/П 14:28, 3 юни 2020 (UTC)
След обстойното разследване на Лъчо реших да разгледам как е положението и в другите уикипедии. Единствено в en и de този шаблон е обявен за остарял, останалите, като нас, продължават да го използват, въпреки че вече няма реална нужда.
Класовете IPA и polytonic също могат да бъдат махнати от МедияУики:Common.css. И те като Unicode са били насочени към бъгав IE и вече не са нужни. — Борислав 16:27, 3 юни 2020 (UTC)
Шаблон:Уникод е използван 1361 пъти, 584 от тях са от Шаблон:Unicode. — Борислав 16:55, 3 юни 2020 (UTC)
Ако се използва само за ѣ направо да го махнем. Уникод отдавна е стандарт и освен общо взето трябва изрично да си е махнеш Уникод шрифтовете или изрично да ползваш шрифт който няма Уникод. Аз си имам Ѣѣ на клавиатурата както и Ѫѫ и Ѭѭ въпреки, че не мога да си представя кога би ми се наложило да ги използвам. Май никога. -- Сале (беседа) 08:57, 4 юни 2020 (UTC)
Юникс рулез. :) Инакъ, понѣкога извѫтрѣ ми иде голѣмо желание да ги ползувамъ, което ще да е остатъкъ отъ врѣмето, когато като малѫкъ въ старата кѫща на село четѣхъ много стари книги, но, като разсѫдя, може твърдѣ силно да стѫписамъ нѣкои другари тѫдѣва, затуй и го не правя. Ала си имамъ навикъ да употрѣбявамъ нѣкои остарѣли думи, което нѣма какъ да не е било забелѣзано. Всѣки лудъ съ номера си. :)
LuchesarБ/П 12:30, 4 юни 2020 (UTC)
Не се използва само за ѣ - виж Череп и кости, - но предимно. --Спас Колев (беседа) 12:43, 4 юни 2020 (UTC)