Шака Кан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Шака Кан
Chaka Khan
американска певица

Родена

Етнос Афроамериканци
Образование Музикален колеж Бъркли
Активен период от 1973 г.

Уебсайт chakakhan.com
Шака Кан в Общомедия

Ивет Мари Стивънс (на английски: Yvette Marie Stevens), по-известна като Шака Кан (на английски: Chaka Khan), е международно призната американска певица и авторка на песни, развила музикално творечество в продължение на четири десетилетия. Още през 70-те тя е фронтмен и предмет на интерес във фънк групата Ръфъс. Наричана „Кралицата на фънка“, тя е спечелила 10 награди Грами и е продала около 70 милиона копия от албумите си.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Шака Кан е родена под името Ивет Мари Стивънс на 23 март 1953 г. Семейството ѝ е от Чикаго и е с хуманитарни и бохемски наклонности. Тя е първото от общо пет деца, които са отгледани от Чарлс Стивънс и Сандра Колман. Тя описва баща си като битник, а майка си – „като можеща да направи всичко“. Израства в околностите на Хайд Парк, „остров в цялата лудница“, който се намира в жилищния дял „Южна страна“. Сестра ѝ Ивон също прави кариера в музиката под името Така Бум. Единственият ѝ брат, Марк, сформира фънк групата Ора и също е сподирен от успехи. Има две сестри, Захива Стивънс и Теми Маккрари, като втората е неин мениджър.

Получава католическо възпитание. Обяснява, че любовта ѝ към музиката се дължи на баба ѝ, която я запознава с джаза още докато е дете. Кан се влюбва в ритъм енд блуса в ранното си детство, а на 11 вече е сформирала първата си изцяло момичешка група, Кристалетс, в която е и сестра ѝ Така. В края на 60-те участва в няколко митинга за защита на човешките права, заедно с втората съпруга на баща ѝ, Кони, която е изтъкнат поддръжник на тези мероприятия, и се включва в Партията на черните пантери след като се сприятелява с друг неин член, активиста и родения в Чикаго Фред Хемптън, през 1967 г. Докато е членка, тя получава името Шака Адуне Адуфе Ходархи Карифи от един африкански шаман. През 1969 г. напуска Пантерите, гимназиалното си обучение (в гимназиите Келъмет и Кенууд), и започва да изпълнява в малки групи около Чикагската област. Първо изпълнява с Лайф, групата на Кеш Маккол, в която е и нейният приятел Хасан Кан, който в бъдеще ѝ става брачен партньор.