Шахматна маса

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Шахматна маса в кафене
Шахматни играчи във вашингтонски парк

Шахматната маса е маса, функционално приспособена за игра на шахмат. Обикновено шахматната дъска е неделима част от конструкцията и често са подсигурени две шкафчета, където да се държат фигурите, когато не са в употреба. Шахматните маси биха могли да служат и само за украса, като не са изключени и високи цени.[1] При по-голяма част от масите дъската е вградена или гравирана, но при тези на по-ниска цена е възможно просто да бъде нанесена с боя.

Шахматните маси невинаги се използват за игра на шах, не са предвидени само за това и нерядко се използват именно с декоративна цел.

Изработват се от масивна дървесина (палисандрово дърво, кедър, най-често махагон). Разбира се, срещат се и маси от екзотична дървесина.

Срещат се в парковете и градините на някои градове и университети, а също и в кафенета.[2][3] Размерите на повечето маси са сравними с тези на обикновените маси за пикник, но се откриват и такива, които са по-големи дори и от трапезарска маса.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Superior Traditional Chess Table[неработеща препратка]. Houseofstaunton.com. Посетен на 8 февруари 2014.
  2. ((en)) The Harper Court Chess Controversy, and current alternatives[неработеща препратка]. Hydepark.org. Посетен на 8 февруари 2014.
  3. ((en)) Канзино, Барбара. In Buenos Aires, Cafes for Any Mood. Nytimes.com. 18 януари 1998. Посетен на 8 февруари 2014.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Chess table“ и страницата „Шахматный стол“ в Уикипедия на английски и руски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.