Шахматна тактика

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Шахматната тактика е съвкупност от техники и методи за извършване на отделни шахматни операции, които са включени в стратегическия план и го допълват. В шахмата тактиката е поредица от ходове, всеки от които прави една или повече непосредствени заплахи: матираща последователност, шах, материална заплаха, невъзможност на противника да отговори на всички заплахи, без да прави някаква отстъпка. Най-често непосредствената полза е под формата на матова атака или материално предимство. Някои тактики обаче се използват за отбранителни цели и могат да спасят материал, който иначе би бил загубен, или да предизвикат безизходица в иначе загубена позиция.

Ролята на тактиката в шахматната игра е изключително важна: грешка или тактическа грешка може да доведе до незабавна загуба на партията. Когато противоположните сили влязат в пряк контакт, когато фигурите на страните се атакуват или заплашват да се атакуват една друга, на шахматната дъска възниква тактическа ситуация. В тактическите операции фигурите взаимодействат една с друга, като основна роля играе координираното действие на фигурите на едната страна срещу другата.

Тактически действия[редактиране | редактиране на кода]

В шахмата тактиката се концентрира основно върху краткосрочни действия – толкова краткосрочни, че могат предварително да бъдат изчислени от играча или компютъра. Максималната дълбочина на изчислението зависи от способностите на шахматиста или – в случая с компютърните програми – скоростта на процесора. В спокойните позиции не е възможно многоходово предвиждане, защото там на всеки ход има голям брой възможни и приемливи отговори, докато в „тактическите“ позиции с ограничен брой силни варианти е възможно изчислението на много дълга поредица от ходове. Такива ходове често се наричат „форсирани“, защото са безусловно най-силни и играчите не могат да предпочетат друг ход.

Форсираните ходове могат да бъдат начин единият играч да наложи волята си на другия, но може да стане и така, че за известно време и двамата играчи са принудени да следват една-единствена серия от ходове, без възможност никъде да се отклонят.

Прости едноходови или двуходови тактически действия като заплахи, размяна на фигури, двойна атака и т.н., могат да се комбинират в по-сложни варианти – тактически маневри, използвани често от едната или двете страни в партията.

Компоненти на тактическата операция[редактиране | редактиране на кода]

Във всяка тактическа операция могат да се разграничат 3 компонента:

  1. обект на атака,
  2. средства за нападение,
  3. средства за защита.

Обект на атака могат да бъдат не само царе, но и всякакви други фигури или пешки. Понякога целта на атака може да бъде група полета или едно поле в местоположението на силите на противника.

Елементарните средства за атака включват нападения, заплахи за нападения, ограничения, но ефективните средства за атака са двойното и комбинирано нападение.

Сред елементарните средства за защита са оттеглянето на атакуваната фигура, нейното запазване с друга фигура, блокиране на действието на атакуващата фигура и ответна атака. При защита рядко е възможно да се отвърне с двойно или комбинирано нападение.

Тактически методи[редактиране | редактиране на кода]

Теоретиците описват множество елементарни тактически методи или типични маневри. Някои от тях (като Георгий Михайлович Лисицин и др.) ги разделят на основни и спомагателни:[1]

Форсиран вариант с използване на различни тактически методи, който обикновено е свързан с жертва и резултатът от него е очевидна печалба, се нарича комбинация. Често тактически методи от повече от един тип са обединени в комбинация. Блестящите комбинации – като тези в безсмъртната партия – са описвани като красиви и са уважавани от любителите на шахмата. Откриването на комбинация е също основна цел на шахматната задача, целяща развиването на уменията на шахматиста.

Освобождаването на поле е тактически удар, в резултат на който се освобождава поле от своя пешка, или фигура, така че нейното место да бъде заето от друга фигура.

Отвличането е тактически мотив, при който противникова фигура или пешка се отклонява от защитата на важен пункт или обект, който впоследствие може да бъде атакуван и превзет.

Открита линия се нарича вертикал от шахматната дъска, свободен от фигури. Откритата линия обикновено се явява като съществено позиционно предимство.

„Рентген“ е тактически мотив за непряко въздействие на фигура от далечно разстояние, чиято линия на нападение е ограничена от поставена на нея друга фигура и може да бъде увеличена чрез преместването на тази фигура.

Откритият шах е ход с фигура, която открива друга, от която неприятелския цар получава шах, но без тя самата да дава шах; ако и тя дава шах, ситуацията е двоен шах.

Мелница“ е ситуация в случаите, когато неприятелският цар е подложен на поредица от шахове и открити шахове с форсирани материални или позиционни загуби.

Маневрирането на една или няколко фигури се използва за подобряване на техните позиции, централизиране, завладяване на важни пунктове и др. Съществуват също изчакващо, принудително и отбранително маневриране.

Лавирането е процес с позиционен характер, в който се прегрупират бойните сили по посока към слабите места в противниковия лагер. Главната цел е да не показват до края намеренията си.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Harding, Tim. Better Chess for Average Players. Courier Dover Publications, 2003. ISBN 0-486-29029-8. (на английски)

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Лисицын Г. М. – Стратегия и тактика шахмат. 2-е изд., 542 с., Москва: „Физкультура и спорт“, 1958.
  • Шахматы: энциклопедический словарь / гл. ред. А. Е. Карпов. – М.: „Советская энциклопедия“, 1990, С. 393 – 621 с., 100 000 экз., ISBN 5-85270-005-3.
  • Леонов В. А. – Классификация тактических приёмов в шахматах. НН, 2006.
  • Yasser Seirawan (2005). Winning Chess Tactics. Everyman Chess, ISBN 1-85744-385-3. 
  • Juri Awerbach – Schachtaktik für Fortgeschrittene. Sportverlag, Berlin 1979.
  • Karl Colditz – Lehr-, Übungs- und Testbuch der Schachkombinationen. 14. Auflage, Edition Olms, 2016, ISBN 978-3-283-01027-0.
  • Volkhard Igney – Erfolgreich kombinieren. Schachtaktik und Schachkombinationen. 4. Auflage, Edition Olms, 2009, ISBN 978-3-283-00384-5.
  • Alexander Kotow – Lehrbuch der Schachtaktik, 2 Bände, Sportverlag, Berlin 1972.
  • John Nunn – Einführung in die Schachtaktik. Gambit Publications, London 2004, ISBN 1-904600-11-5.
  • Kurt Richter – Kombinationen. Ein Lehrbuch der Mittelspiel-Taktik. 10. Auflage, Joachim Beyer Verlag, Eltmann 2012, ISBN 978-3-940417-33-6 (Erstauflage 1936).
  • Martin Weteschnik – Lehrbuch der Schachtaktik. Quality Chess, Göteborg 2006, ISBN 91-976005-4-7.