Шове

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Шове
Chauvethorses.jpg
Местоположение
France relief location map.jpg
44.3881° с. ш. 4.4161° и. д.
Шове
Страна Флаг на Франция Франция
Археология
Вид Пещера
Период 30 000 пр.н.е.
Световно наследство на ЮНЕСКО
Име Decorated cave of Pont d'Arc, известна като Grotte Chauvet-Pont d'Arc, Ardèche
Регион Европа и Северна Америка
Тип Културно
Критерий i, iii
Вписване 2014
ID 1426
Шове в Общомедия


Шове или пещерата "Шове" (фр. Chauvet), кръстена с името на своя откривател, е пещера в Южна Франция, със забележителни скални рисунки. Датировката й по радиовъглеродния метод С-14, също както и чрез хлор-36 [1], показва, че тя е била обитавана преди повече от 30 000 години, знaчително по-рано от вече известните находки в Ласко и Алтамира. Открита е през м. декември 1994 г. от трима спелеолози, между които е и Жан-Мари Шове. През м. юни 2014 г. пещерата е включена в списъка на световното културно наследство.[2]

По стените на пещерата има над 400 изображения на животни, някои от които уникални. За разлика от други подобни находки, при които изобразяваните видове са само тревопасни, между тези идентифицирани в Шове има и множество хищници, като скални лъвове, хиени, пантери и мечки. Тази особеност хвърля съмнение върху популярните разбирания, че такива рисунки са създавани във връзка с успешното ловуване.

Геологическите проучвания показват, че входът на пещерата е бил затрупан още от епохата на нейното датиране, така че междувременно тя е била напълно недостъпна. С оглед на нейното опазване достъпът е силно ограничен, но през април 2015г [3]моделна възстановка е открита за публиката.[4].

Известният кинорежьор Вернер Херцог е заснел документален 3D филм, Пещера на забравените мечти (Cave of Forgotten Dreams), който в 2010, годината на неговата премиера, печели редица награди.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Sadier B. et al., Further constraints on the Chauvet cave artwork elaboration, PNAS, May 22, 2012, vol. 109 , no. 21, р. 8002–8006 [1]
  2. UNESCO list: Grotte ornée du Pont d’Arc, dite grotte Chauvet-Pont d’Arc, Ardèche
  3. Libération, 10 avril 2015, Hollande inaugure la Caverne du Pont d'Arc,
  4. Наречена «La Caverne du Pont-d'Arc», La grotte Chauvet restituée

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]