Направо към съдържанието

Шпилберк (замък)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Замък Шпилберк
Špilberk
Замъкът Шпилберк
Замъкът Шпилберк
Карта Местоположение
Информация
Страна Чехия
Терит. единицаЮжноморавски край
МестоположениеБърно, Моравия
СтилГотика, романски стил
Основаване13 век
СайтHrad Špilberk
Замък Шпилберк в Общомедия

Шпилберк (на чешки: Špilberk) e средновековен замък, разположен в град Бърно, Чехия. Той е основан през 13 век от чешкия крал Пржемисъл Отокар II като резиденция и крепост за защита на кралския град Бърно.

Първото писмено споменаване на крепостта е от 1277 г. Издигната е за защита на Моравия от юг. Златният си век преживява по времето на люксембургските маркграфове, които управляват оттук цяла Моравия. През 1560 г. е купен от моравски съсловия, които знаят значението на Шпилберк за областта, и веднага го продават на град Бърно. Като собственост на града замъкът остава до 1621 г., когато Бърно е наказан за участието си в антихабсбургското въстание — крепостта е конфискувана и отново става държавна, тоест кралска, собственост. По време на хуситските войни се доказва като непристъпна крепост. Звездният час на Шпилберк като военен обект, настъпва в края на Тридесетгодишната война. През 1645 г., въпреки недоброто си състояние, крепостта удържа почти четиримесечна обсада от страна на шведските войски, многократно превъзхождащи защитниците по брой и въоръжение. Тази победа изменя хода на войната, а Шпилберк доказва стратегическото си значение.

Замъкът от птичи поглед

От 1960 г. Шпилберк е превърнат в резиденция на Музея на град Бърно. През 1962 г. е обявен за национален културен паметник. Подложен е на значителна реконструкция и се превръща в забележителност на града.

През летните месеци, в дворовете на крепостта-замък се провеждат множество различни културни мероприятия: театрални представления, концерти и др.

Замъкът Шпилбелк