Шуко

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Шуко е общоизвестното име на набор от домашни контактни гнезда (познати в разговорния език като (електрически) контакти) и щепсели за променлив ток (ПрТ), които са известни и като тип (вид) F или още като CEE 7/4. Щепселите Шуко имат два кръгли шипа (щифта) с диаметър от 4,8 мм всеки (дължина на всеки: 19 мм; раздалечени са на разстояние от 19 мм един от друг) за фазата и нулата, както и две контактни пластини в горната и долната им част за земя (т.е за електрическо заземяване). Гнездата-кутии Шуко образуват кухина (с дълбочина от 15 мм), в която се поставя щепселът. Щепселите Шуко са симетрични променливотокови присъединители. Могат да се сдвояват по два начина, така че фазата и нулата да се свържат към който и да е извод на захранваното устройство — т.е. е без значение в коя дупка от контактното гнездо-кутия Шуко се пъхват шиповете (щифтовете, т.е. проводящите метални прътчета) на щепсела Шуко. Счита се, че щепселите Шуко са разработени да бъдат много безопасни и осигуряват високо ниво на сигурност при използване с гнезда Шуко, но могат да се поставят и в други гнезда, при което степента на безопасност може да намалее.

Думата „Шуко“ е съкращение от немското понятие Schutzkontakt“ (буквално: „защитен контакт“), което указва, че щепселът и гнездото са снабдени със защитни заземителни контакти (контактни пластини). Обикновено присъединителите Шуко се използват във вериги с 220–230 V, 50–60 Hz и за токове до 16 А.

Опасения[редактиране | редактиране на кода]

Според някои мнения, контактът и щепселът тип Шуко са едни от най-опасните устройства за свързване към електрическата мрежа и тяхното използване в ел. мрежи за 220 V трябва да бъде забранено със закон, тъй като за защитно зануляване се разчита на две пластинки на контакта, широки по 1,5 мм, които трябва да осъществят контакт с други две подобни пластинки на щепсела. Практически е доказано, че тази връзка невинаги се осъществява и съответно включеният уред и хората, работещи с него, могат да попаднат под електрическо напрежение. Сравнени с контактите и щепселите от други стандарти, работещи в други държави — във Великобритания, Франция, САЩ и др. — системи тип Шуко се използват само за захранване на слаботокови уреди. Идеята за безопасност е, че трябва да се разчита на един и същ вид контактна система както за свързването на фазата (L), нулата (N), така и на защитния проводник (PE). При контакта тип Шуко този принцип е нарушен, дори по-лошо — за свързването на „N“ и „L“ се използва по-сигурна система, отколкото за „РЕ“.

Обща технически характеристики на контакти и щепсели от тип Шуко[редактиране | редактиране на кода]

  • Обхват на употреба: използва се в почти цяла Европа (без Великобритания, Ирландия и още няколко държави) и в Русия
  • 2 електрически контактни щифта на щепсела (т.е. проводящите електричеството метални прътчета) / 2 съответстващи им дупки на контактното гнездо
  • Заземен: ДА (2 пластинки на контакта-гнездо Шуко се докосват до съответните им 2 пластинки на щепсела Шуко)
  • Ампераж: до 16 A
  • Волтаж: 220–230 (220–240) V (еднофазов)
  • Честота на преминаващия ел. ток: 50–60 Hz
  • Съвместимост: гнездото от тип F (т.е Шуко) работи с щепсели от тип F (Шуко), C и E

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]