Ампер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
За френския физик виж Андре-Мари Ампер, а за реката в Германия Ампер (река)
Илюстриране на дефиницията за сила на електрическия ток със стойност един ампер

Ампер е мерна единица за силата на електрически ток (една от седемте основни величини в системата SI) и международното ѝ означение е A. Единицата е кръстена на името на френския физик Андре-Мари Ампер (André-Marie Ampère) (1775 г. – 1836 г.), признат за откривател на явлението електромагнетизъм.

Приетата от 9-тата Генерална конференция по мерки и теглилки (Conférence Générale des Poids et Mesures, CGPM) през 1948 г. дефиниция на ампер гласи:

Един ампер е такъв постоянен ток, който при преминаването си през два прави линейни успоредни проводника с безкрайна дължина и пренебрежимо малко кръгло напречно сечение, разположени на разстояние 1 m един от друг във вакуум, създава между тези проводници сила, равна на 2.10-7 нютона на метър дължина.

В електрическите измервания се използват апарати, наречени амперметри, които са в състояние да измерят кратните по-големи или по-малки стойности на основната единица ампер на протичащия електрически ток в една електрическа верига. Тези кратни наименования на основната единица ампер, са стандартизирани съгласно приетите в SI представки и се използват както в техническата литература, така и при обозначаване обхвата на показанията на измервателните средства.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]