Ампер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Ампер.

Илюстриране на дефиницията за сила на електрическия ток със стойност един ампер

Ампер е мерна единица за силата на електрически ток (една от седемте основни величини в системата SI) и международното ѝ означение е A.[1] Единицата е кръстена на името на френския физик Андре-Мари Ампер (1775 г. – 1836 г.), признат за откривател на явлението електромагнетизъм.

Приетата от 9-тата Генерална конференция по мерки и теглилки (Conférence Générale des Poids et Mesures, CGPM) през 1948 г. дефиниция на ампер гласи:

Един ампер е такъв постоянен ток, който при преминаването си през два прави линейни успоредни проводника с безкрайна дължина и пренебрежимо малко кръгло напречно сечение, разположени на отстояние 1 метър един от друг във вакуум, създава между тези проводници сила, равна на 2.10-7 нютона на метър дължина.

Връзка с други единици от SI[редактиране | редактиране на кода]

  • Когато по проводник тече електрически ток със сила 1 ампер, той пренася през напречното сечение в продължение на една секунда електрически заряд, равен на един кулон.
  • Ако кондензатор с капацитет 1 фарад се зарежда с ток 1 ампер, то напрежението между плочите му нараства с 1 волт всяка секунда.

Измерване[редактиране | редактиране на кода]

В електрическите измервания се използват апарати, наречени амперметри, които са в състояние да измерят кратните по-големи или дробните по-малки стойности на основната единица ампер на протичащия електрически ток в една електрическа верига. Тези кратни и дробни наименования на основната единица ампер се образуват чрез представките SI и се използват както в техническата литература, така и при обозначаване обхвата на показанията на измервателните средства.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]