Шум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за звуковата вълна. За селото в Северна Македония вижте Шум (Община Струга).

Шумът е нежелан звук смятан за неприятен, силен или нарушаващ слуха. Шумът може да бъде силен или слаб. Шумът е необработен музикално с неопределена и непостоянна честота, който се чува например, когато вятърът духа листата на дърветата, при едновременен говор на много хора, или при триене на различни предмети един в друг.

Шумът представлява звукова вълна. Човешкото ухо улавя шум с честоти от 16 Hz до 20000 Hz, като с възрастта този диапазон намалява. Ако механичните вълни са до 16 Hz те се наричат инфразвук, а ако са над 20 kHz са ултразвук. Ултразвукът и инфразвукът са недоловими за човешкото ухо.

Има шумове които вредят на слуха, но има такива, които създават приятни усещания: шум от птици, поточе в гората, гласът на славей.

Проблеми с шума[редактиране | редактиране на кода]

Проблеми с шума са причина за смяната на мястото на живеене за 10 милиона души в Европа ежегодно. 3% (като брой 4000) от инфарктите в Германия са вследствие на шума от уличното движение. [1]

Излагане на шум със сила над 90 dB в продължение на повече от осем часа може да доведе до щети за ушите. Музиката в дискотеки е със сила около 95-110 dB. [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б BBC News - Could you stay silent for eight days?, статия в ББС от 26 октомври 2010