Хипероним

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Ъмбрела термин)

Хипероним (познат в английския като umbrella term, буквално чадърен термин)[1] е дума, чието значение семантично включва други думи, наречени хипоними. Например, думите ален и кармин са хипоними на червен или терминът криптология, който включва хипонимите криптография и криптоанализ.

Хиперонимията е йерархично семантично отношение от типа клас-подклас, а когато има семантично отношение тип част-цяло става дума за холонимия.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. напр. „Когнитивна наука е чадърен термин“ – Курсове[неработеща препратка], Философски факултет, СУ

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Hyponymy“ и страницата „Umbrella term“ в Уикипедия на английски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.