Юлиян Костов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Юлиан Костов
български актьор, режисьор
Роден
25 август 1989 г. (34 г.)

Учил вУниверситет на Уейлс, Кардиф. Бакалавърска степен 'Бизнес Мениджмънт"
Актьорска кариера
Активностот 2010 г.
Семейство

Уебсайт
Юлиан Костов в Общомедия

Юлиан Костов е български актьор, режисьор, мениджър на таланти и бивш професионален плувец. Участва във филма „Син на друга майка“ (2017). По чуждестранните телевизии е известен с ролите си в сериала на Sky One A Discovery of Witches (2018), сериала на Epix Berlin Station (2018 – 2019) и сериала на „НетфликсShadow and Bone (от 2021).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Семейство и образование[редактиране | редактиране на кода]

Костов е роден на 25 август 1989 г. във Варна, България. Баща му притежава логистичен бизнес, а майка му е съдия; има по-малка сестра - Лиа Костова.

Костов посещава гимназия с испански език във Варна, IV езикова гимназия „Фредерик Жолио-Кюри“, преди да замине за Нидерландия, за да учи международен бизнес в Тилбургския университет. След две години решава да се премести във Великобритания и да се занимава с актьорско майсторство, вдъхновен от изпълнението на Хийт Леджър в Черният рицар. Костов се прехвърля в University of Wales Institute Cardiff (сега Cardiff Metropolitan University), за да завърши обучението си с бакалавърска степен по бизнес през 2011 г. През същата година е приет в Народния младежки театър на Великобритания.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Костов притежава над 60 медала като плувец, включително бронзов медал от Балканиадата през 2007 г. Той е 10-кратен републикански шампион по плуване в различни възрастови групи[1] от 2005 до 2009 г. На 12-годишна възраст става шампион по петобой в своята възрастова група. През 2007 г. и 2008 г. е награден за Спортист №6 на годината на Варна, а през 2008 г. печели званието Майстор на спорта по плуване.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 2014 г. Костов основава Jupiter Lights Productions, базирана в България компания за продуцентство и управление на таланти. Оттогава те водят работилници по актьорско майсторство. Техният дебютен пълнометражен филм The Dare излиза през 2019 г. Jupiter Lights представлява българската актриса Мария Бакалова в Обединеното кралство. Костов и Бакалова са съоснователи на продуцентската компания Five Oceans.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Чолакова, Галина. Юлиян Костов: Аз съм болезнен романтик // novini.rozali.com. 21 януари 2019. Посетен на 30 май 2023.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Julian Kostov в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​