Юрий Малишев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Юрий Малишев
съветски космонавт
Роден 27 август 1941
Николаевский, СССР
Починал 8 ноември 1999
Националност руснак
Друга професия пилот
Звание полковник
Престой в космоса 11 денонощия 19 часа 59 минути 36 секунди
Селекция Група ЦПК-4/ВВС-4 (1967)
Мисии Союз Т-2, Союз Т-11
Емблема на мисията
Soyuz T-11 mission patch.gif
Пенсиониране 20 юли 1988
Юрий Малишев в Общомедия

Юрий Василиевич Малишев е бивш съветски космонавт, 2 пъти герой на Съветския съюз, 2 пъти кавалер на орден "Ленин", кавалер на индийския орден «Ашока Чакра».

Командир на екипажите на космическите кораби: «Союз Т-2» и орбиталния научно-изследователски комплекс «Салют-6» - «Союз-36» - «Союз Т-2»; «Союз Т-11» и орбиталния научно-изследователски комплекс «Салют-7» - «Союз Т-10», летец-космонавт на СССР, полковник.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 27 август 1941 г. в посьолок Николаевский, Волгоградска област, РСФСР. Завършва училище № 24 в Таганрог. Служи в Съветската армия от 1959 г. Завършва Харковското висше военноавиационно училище за летци (1963).

През 1967 г. е зачислен в Отряда на съветските космонавти. Преминава пълния курс по общокосмическа подготовка и подготовка за космически полети на корабите тип «Союз» и «Союз Т». През 1977 г. завършва Военно-въздушната академия "Ю. Гагарин".

Извършва 2 космически полета като командир на екипажа.

Първият е от 5 до 9 юни 1980 г. заедно с бординженера Владимир Аксьонов с КК «Союз Т-2» и орбиталния научно-изследователски комплекс «Салют-6» – «Союз-36» – «Союз Т-2». По време на полета прави изпитания и отработва различни режими на управление и новите бордови системи на транспортния кораб в пилотиран вариант. За излизане в работна орбита екипажа прави маневра с 2 импулса. Първоначално се осъществило сближаване на КК «Союз Т-2» с орбиталния комплекс «Салют-6» в автоматичен режим на управление. Впоследствие търсенето и сближаването се провежда ръчно. КК «Союз Т-2» е скачен за станцията от страната на агрегатния отсек.

С указ на Президиума на Върховния съвет на СССР от 16 юни 1980 г. за мъжество и героизъм, проявени по време на полета, на подполковник Юрий Малишев е присвоено званието "Герой на Съветския съюз" и са му връчени орден "Ленин" и медал «Златна звезда» (№ 11442).

От 3 до 11 април 1984 г. полковник Ю. Малишев оглавява полета на международния екипаж на КК «Союз Т-11» (с бординженер Генадий Стрекалов и космонавт-изследовател гражданина на Република Индия Ракеш Шарма) и орбиталния научно-изследователски комплекс «Салют-7» - «Союз Т-10». Програмата на полета е напълно изпълнена и международният екипаж на Ю. Малишев се завръща на Земята със «Союз Т-10».

С указ на Президиума на Върховния съвет на СССР от 11 април 1984 г. за успешното изпълнение на полета и проявени при това мъжество и героизъм полковник Малишев е награден с орден "Ленин" и втори медал «Златна звезда» (№ 120).

След приключване на полетите в космоса Малишев е заместник-командир на отряда на космонавтите по политическата част до 1991 г. Той е космонавт-изпитател на Центъра за подготовка на космонавти "Ю. Гагарин", президент на Обществото за съветско-непалска дружба.

Почива на 8 ноември 1999 г. Погребан е на гробището на с. Леониха, Московска област, близо до Звездното градче.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Препратки[редактиране | редактиране на кода]