Юрий Малишев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Юрий Малишев
съветски космонавт
Информация
Роден27 август 1941 г.
Николаевский, СССР
Починал8 ноември 1999 г. (58 г.)
Звездно градче, Русия
Националноструснак
Друга професияпилот
Званиеполковник
Престой в космоса11 денонощия 19 часа 59 минути 36 секунди
СелекцияГрупа ЦПК-4/ВВС-4 (1967)
МисииСоюз Т-2, Союз Т-11
Емблема на мисията
Пенсиониране20 юли 1988
Юрий Малишев в Общомедия

Юрий Василиевич Малишев е бивш съветски космонавт, 2 пъти герой на Съветския съюз, 2 пъти кавалер на орден „Ленин“, кавалер на индийския орден „Ашока Чакра“.

Командир на екипажите на космическите кораби: „Союз Т-2“ и орбиталния научноизследователски комплекс „Салют-6“ – „Союз-36“ – „Союз Т-2“; „Союз Т-11“ и орбиталния научноизследователски комплекс „Салют-7“ – „Союз Т-10“, летец-космонавт на СССР, полковник.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 27 август 1941 г. в посьолок Николаевский, Волгоградска област, РСФСР. Завършва училище № 24 в Таганрог. Служи в Съветската армия от 1959 г. Завършва Харковското висше военноавиационно училище за летци (1963).

През 1967 г. е зачислен в Отряда на съветските космонавти. Преминава пълния курс по общокосмическа подготовка и подготовка за космически полети на корабите тип „Союз“ и „Союз Т“. През 1977 г. завършва Военновъздушната академия „Ю. Гагарин“.

Извършва 2 космически полета като командир на екипажа.

Първият е от 5 до 9 юни 1980 г. заедно с бординженера Владимир Аксьонов с КК „Союз Т-2“ и орбиталния научноизследователски комплекс „Салют-6“ – „Союз-36“ – „Союз Т-2“. По време на полета прави изпитания и отработва различни режими на управление и новите бордови системи на транспортния кораб в пилотиран вариант. За излизане в работна орбита екипажа прави маневра с 2 импулса. Първоначално се осъществило сближаване на КК „Союз Т-2“ с орбиталния комплекс „Салют-6“ в автоматичен режим на управление. Впоследствие търсенето и сближаването се провежда ръчно. КК „Союз Т-2“ е скачен за станцията от страната на агрегатния отсек.

С указ на Президиума на Върховния съвет на СССР от 16 юни 1980 г. за мъжество и героизъм, проявени по време на полета, на подполковник Юрий Малишев е присвоено званието „Герой на Съветския съюз“ и са му връчени орден „Ленин“ и медал „Златна звезда“ (№ 11442).

От 3 до 11 април 1984 г. полковник Ю. Малишев оглавява полета на международния екипаж на КК „Союз Т-11“ (с бординженер Генадий Стрекалов и космонавт-изследовател гражданина на Република Индия Ракеш Шарма) и орбиталния научноизследователски комплекс „Салют-7“ – „Союз Т-10“. Програмата на полета е напълно изпълнена и международният екипаж на Ю. Малишев се завръща на Земята със „Союз Т-10“.

С указ на Президиума на Върховния съвет на СССР от 11 април 1984 г. за успешното изпълнение на полета и проявени при това мъжество и героизъм полковник Малишев е награден с орден „Ленин“ и втори медал „Златна звезда“ (№ 120).

След приключване на полетите в космоса Малишев е заместник-командир на отряда на космонавтите по политическата част до 1991 г. Той е космонавт-изпитател на Центъра за подготовка на космонавти „Ю. Гагарин“, президент на Обществото за съветско-непалска дружба.

Почива на 8 ноември 1999 г. Погребан е на гробището на с. Леониха, Московска област, близо до Звездното градче.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]