Яка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мъж с яка на риза и ревери

Яка̀та е част от дреха, която е прикрепена към вратната извивка или е продължение на реверите. Яките могат да са прикрепени към дрехата, да се поставят на специфична позиция или свободно да се движат. Материалите основно са текстил, но могат да бъдат ползвани животински и изкуствени кожи и др. Биват твърди и меки, надиплени и прави, с медна конструкция и др.

История[редактиране | редактиране на кода]

Барокова яка

До края на 18 век ризата е бельо и само яката ѝ е видима[1]. Формата на яката на ризата е съществен стилов белег. Яките на ранните ризи са различни – принципно ризите се делят на такива с изправена и такива с легнала яка. До края на 19 век модата е на стоящата яка в различни вариации. До 30-те години на 20 век, високата и твърда стоящата яка бива постепенно изместена от все по-свиваща се лежаща яка.

Яката, в исторически план, има редица предназначения: моден аксесоар, признак за аристократизъм, принадлежност към организация, религия (напр. бялата яка на католическите свещеници) и др.

Барокова яка[редактиране | редактиране на кода]

От втората половина на 16 век популярна става твърдата дантелената яка върху тел или „френска“ кръгла яка.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Название Илюстрация Описание и вид на дрехата
Стояща, изправена Vorot3.svgACU2004-06-14.jpg Италиански
Италианска яка Vorot5.svgPajaEsmoquinII.JPG С подгънати ъгли
Легнала Vorot2.svg Бизнес костюм с ревери
Стояща легнала Vorot1.svg Мъжки ризи
Плосколежаща Guiys.jpg Pelerine MET 15.271 CP4.jpg Разновидности: моряшки, пелерина.
Жабо Vorot4.svgJabot.svg Набрана или дантелена яка.
Римски яка Sven-erik brodd.jpgPlastic roman collar.JPG Твърда бяла яка, вмъквана под одеждите, носена от западното духовенство.

Други яки:

Яката като военен белег[редактиране | редактиране на кода]

Яката може да служи като място за поставяне на отличителен белег за военно звание – вензел:

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Воротник“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​