Направо към съдържанието

Японски ориз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Японски ориз
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Едносемеделни (monocots)
разред:Житноцветни (Poales)
семейство:Житни (Poaceae)
триб:Оризови (Oryzeae)
род:Ориз (Oryza)
вид:Азиатски ориз (O. sativa)
подвид:Японски ориз (O. s. japonica)
Научно наименование
Японски ориз в Общомедия
[ редактиране ]

Японският ориз (Oryza sativa var. japonica) е дребнозърнеста вариация на ориза, която е характеризирана с уникалното си качество. Има и подвид, наречен "mochigome" (залепящ се ориз), който се използва за правене на mochi. По начало оризът е кафяв, който по-късно може да бъде полиран от машина, в който случай се продава като готов бял ориз, hamukai. Кълнещият кафяв ориз също така и се продава в по-малки количества. Той има по-мека повърхност от кафявия ориз и приятно ухание, както и запазва здравословните предимства на кафявия ориз. Повечето супермаркети в Япония продават готов ориз по 10 кг, 5 кг, и по-малки опаковки. Кафявият ориз обикновено се продава по 30 кг.

Места, оборудвани с полираща машина, наречено seimaijo, за полиране на кафяв ориз, са често срещана гледка в селските краища на Япония.

Култивация[редактиране | редактиране на кода]

Ориз се култивира из цяла Япония. В Хокайдо, най-северния остров на Япония, се отглеждат по-тежки видове. В Хоншу видове като koshihikari се отглеждат. Култивацията е високо машинизирана, и почти цялото сеене и жътва се прави от машини.

Оризовите зърна първо се топят във вода, после се засяват под покривка, а след това навън, след като са достатъчно големи. Оризови полета покриват много от хълмовете в Япония. Фермите са ограничени, защото голяма част от страната е планинска.

Употреба[редактиране | редактиране на кода]

Японците ядат ориз по няколко начина-обикновен ориз, готвен ориз, или често с добавки. Често се използва и за суши. Оризът също се използва за направа на алкохолни питиета като саке, оцет от ориз или различни видове леки закуски.

Начин на приготвяне[редактиране | редактиране на кода]

Повечето японци използват машини за готвене на ориз, в които се поставя точно определено количество измит ориз и вода. Оризът първо се измива, за да се премахнат излишните боклуци. После, преди да бъде сготвен, обикновено се накисва във вода за половин-един час през лятото или два-през зимата. После оризът се сварява, а след това седи на пара докато центърът на ориза не стане мек. Не се добавя сол.

Традиционно, оризът е добавка към всяко едно ядене в Япония; повечето модерни машини за готвене на ориз имат таймер, за да може оризът да е готов за сутрешно ядене. Машината може да поддържа ориза топъл за няколко часа за да не се налага да се приготвя по няколко пъти на ден. Готовият ориз се поднася в специални купички-chawan. След готвенето оризът може да бъде държан и в дървена кутия, наречена ohitsu.