All Eyez On Me

от Уикипедия, свободната енциклопедия
All Eyez On Me
Албум на Тупак Шакур
Издаден1996
ЖанрРап
СтиловеРап, Гангстерски рап
Времетраене132 мин 18 сек
Музикален издателDeath Row
Интерскоуп Рекърдс
Пореден албумЧетвърти
Езиканглийски

All Eyez On Me (буквален превод: „всички ме гледат“, „всички очи, вперени в мен“) е четвъртият студиен албум на американския рапър Тупак Шакур и последният, издаден от него приживе. Разпространен на 13 февруари 1996 г. от Death Row Records и Интерскоуп Рекърдс. All Eyez on Me е двоен албум, който включва съвместни изпълнения с различни изпълнители, включитело Аутлоуз, Доктор Дре, Снуп Дог, Джордж Клинтън, E-40, Редмен, Метод Мен, Нейт Дог, Дог Паунд, Кей Си и ДжоДжо, Роджър Траутман. Продуценти на албума, освен самия Шакур, са Диджей Куик, Джони Джей, Доктор Дре, Диджей Бобкат, Даз Дилинджър, Диджей Пух, Деванте Суинг, и др.

Албумът включва синглите How Do U Want It и California Love, които заемат първите места в класацията Билборд Хот 100. All Eyez on Me става първият двоен хип-хоп солов албум, разпространен за масово потребление в цял свят.

All Eyez on Me е вторият албум на Тупак, достигнал първо място в класациите за албуми Билборд 200 и класацията Топ R&B/хип-хоп албуми, след като продава 566 000 копия в първата седмица от издаването си. Седем месеца по-късно Тупак е фатално ранен при стрелба от преминаващ автомобил.

All Eyez on Me е посрещнат изключително добре от критиката, като много критици го обявяват за един от най-великите хип-хоп албуми и един от най-великите албуми на всички времена. Албумът печели наградата на Соул Трейн за най-добър рап албум на годината през 1997 г.[1][2] Шакур печели и отличието на Американските музикални награди за любим рап/хип-хоп изпълнител.

Албумът се превръща в един от най-влиятелните в хип-хоп историята и се смята за едно от върховите постижения на рапа през деветдесетте. All Eyez On Me е известен и за това, че е официално признат за най-добре продавания албум в жанра. На 23 юли 2014 г., осемнадесет години след смъртта на Тупак Шакур, албумът е обявен за диамантен (с продадени над 10 милиона копия) от Асоциацията на звукозаписната индустрия в Америка.[3] През 2020 г. албумът е включен на 436-о място в актуализирания списък на Ролинг Стоун за 500-те най-велики албума на всички времена.[4]

Предистория[редактиране | редактиране на кода]

През октомври 1995 г. Сюдж Найт и Джими Айовин плащат гаранцията от $1,4 милиона, необходима за освобождаването на Шакур от затвора по обвинения в сексуално насилие. По това време Шакур е разорен и не може сам да си плати гаранцията. All Eyez on Me е създаден съгласно споразумение между Найт и Шакур, с което последният се съгласява да създаде три албума за Death Row Records в замяна на това да платят гаранцията му. Двойният албум All Eyez On Me представлява първите два албума, реализирани съгласно това споразумение.[5]

Първоначалното заглавие на албума е Euthanasia, което в процеса на записване е променено на All Eyez on Me. В интервю за Ем Ти Ви през декември 1995 г. Шакур обяснява:[6]

Казва се All Eyez on Me. Така го усещам. Полицията ме наблюдава, федералните ме наблюдават. Наблюдават ме жени, които искат да отправят фалшиви обвинения и да ме съдят... Жени, които ме харесват. Ревнивите момчета от гетото и приятелите, с които се движа. Всички са вперили очи да видят какво ще правя сега, така че All Eyez on Me.

Първоначално пускането на All Eyez on Me е предназначено за коледните празници през 1995 г., но е отложено, тъй като Шакур продължава да записва музика и да снима музикални видеоклипове за албума.

Запис и продукция[редактиране | редактиране на кода]

За разлика от предишния му албум Me Against the World, All Eyez on Me е ясна демонстрация на гангстерския начин на живот на Шакур. Въпреки че са споменати някои негови приятели, албумът е много различен от по-ранните му политически и обществени коментари, а също така и от неговото по-късно творчество. В All Eyez on Me Шакур излива гнева си от факта, че е излежал една година в затвора, докато хората, които са се опитали да го убият, са на свобода и продължават да го клеветят в пресата. Той влиза в студиото буквално часове след като го пускат от затвора, за да започне работа по албума, и го завършва за рекордно кратко време.[7]

В албума се включват обичайните хора от Thug Life и новосъздадената група Аутлоуз, а също така и сътрудникът на Тупак Снууп Дог.[8] Даз Дилинджър заедно с Джони Джей ръководят по-голямата част от продукцията и добавят характерните за Дет Ро бийтове, а за парчета като Can't C Me им помага Доктор Дре. Много рапъри са се опитвали да повторят комерсиалния успех на този албум, купувайки яки бийтове и влизайки в сътрудничество с известни рапъри.

Списък на песните[редактиране | редактиране на кода]

Диск 1[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ambitionz Az a Ridah
  2. All Bout U
  3. Skandalouz
  4. Got My Mind Made Up
  5. How Do U Want It
  6. 2 of Amerikaz Most Wanted
  7. No More Pain
  8. Heartz of Men
  9. Life Goes On
  10. Only God Can Judge Me
  11. Tradin War Stories
  12. California Love [Remix]
  13. I Ain't Mad at Cha
  14. What'z Ya Phone No.

Диск 2[редактиране | редактиране на кода]

  1. Can't C Me
  2. Shorty Wanna Be a Thug
  3. Holla at Me
  4. Wonda Why They Call U Bitch
  5. When We Ride
  6. Thug Passion
  7. Picture Me Rollin'
  8. Check Out Time
  9. Ratha Be Ya N.I.G.G.A
  10. All Eyez on Me
  11. Run tha Streetz
  12. Ain't Hard 2 Find
  13. Heaven Ain't Hard 2 Find

Позиции в класациите[редактиране | редактиране на кода]

Музикални класации за албуми на Billboard

1996 The Billboard 200 No. 1
1996 Top R&B/Hip-Hop Albums No. 1

Музикални класации за сингли на Billboard

1996 How Do U Want It/California Love The Billboard Hot 100 No. 1
1996 How Do U Want It/California Love Hot Rap Singles No. 1
1996 California Love Rhythmic Top 40 No. 2
1996 How Do U Want It Rhythmic Top 40 No. 23
1996 How Do U Want It/California Love Hot Dance Music/Maxi-Singles Sales No. 1
1996 California Love Top 40 Mainstream No. 34

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Maxwell, Tupac Top Soul Train Awards // E! Online, 7 март 1997. Посетен на 4 януари 2022. (на английски)
  2. 2Pac ♥ Wins "R&B/Soul or Rap Album of the Year" [Soul Train Music Awards March 14, 1997] // Архивиран от оригинала на 9 януари 2015. Посетен на 4 януари 2022. (на английски)
  3. Gold & Platinum // RIAA. Архивиран от оригинала на 4 януари 2013. Посетен на 4 януари 2022. (на английски)
  4. The 500 Greatest Albums of All Time // Ролинг Стоун. 22 септември 2020. Посетен на 4 януари 2022. (на английски)
  5. David Drake. 16 Label Changes That Shocked The Rap Game // Complex. Посетен на 4 януари 2022. (на английски)
  6. Tupac Interview by Bill Bellamy 1996 (HQ) // YouTube. Посетен на 4 януари 2022. (на английски)
  7. Namikas, Michael. All Eyez on Him: Celebrating 2Pac's Magnum Opus // 11 февруари 2016. Посетен на 4 януари 2022. (на английски)
  8. Rare Tupac interview on Luke's Peepshow 1996 2Pac // Ютуб. Посетен на 4 януари 2022. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата All Eyez on Me в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​