Alocasia

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Алоказия
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Едносемеделни (monocots)
разред:Лаваницоцветни (Alismatales)
семейство:Змиярникови (Araceae)
триб:Colocasieae
род:Алоказия (Alocasia)
Научно наименование
G.Don, 1839
Синоними
  • Colocasia sect. Alocasia Schott, 1832
Алоказия в Общомедия
[ редактиране ]

Alocasia е род широколистни коренищни или грудкови многогодишни цъфтящи растения от семейство Araceae. Има 97 приети вида,[1] произхождащи от тропическа и субтропична Азия до Източна Австралия и много хибриди и сортове, широко отглеждани по целия свят.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Големите сърцевидни листа растат на дължина от 20 до 90 см на дълги дръжки. Тънките им цветове растат в края на къса дръжка, но не се забелязват; често скрити зад листните дръжки.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

Различни видове alocasia се отглеждат като декоративно растение.

Грудколуковиците на някои видове могат да бъдат обработени, за да станат годни за консумация, но суровите растения съдържат рафидни (raphid или raphide) кристали на калциев оксалат заедно с други дразнители (евентуално включително протеази),[2] които могат да вцепенят и подуят езика и фаринкса; те причиняват затруднено дишане и остра болка в гърлото. Долните части на растението съдържат най-високите концентрации на отровата. Продължителното кипене преди сервиране или обработка може да намали рисковете, а киселите плодове като тамаринд могат да разтворят рафидите. Видовете обаче се различават по токсичност и е опасно да се експериментира с ядливостта на която и да е алоказия.

Култивиране[редактиране | редактиране на кода]

Alocasia са тропически растения, които стават все по-популярни като стайни растения.[3] Хибридът A. × amazonica е печелил Наградата за градински заслуги на Кралското градинарско общество.[4] Те обикновено се отглеждат като саксийни растения, но по-добрият начин е да отглеждат в контролираните условия на оранжерия. Те не се справят с тъмнината и се нуждаят от добро осветление, ако са вътре в дома. За тях са нужни грижи, каквито за всяко друго тропическо растение със седмично почистване на листата, често торене и средна до висока влажност.

Alocasia рядко преживяват студените зими или сухотата на изкуственото отопление, но опитът за бавна аклиматизация на растенията от лятната градина към дома може да помогне.[5] След като се приберат на закрито, периодът на поливане трябва да бъде намален и растенията да бъдат защитени от паяци акари или атака на Tetranychus urticae.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Alocasia macrorrhizos
Alocasia sanderiana

Списък с 80 от 97-те приети вида Alocasia, заедно с техните общи имена (където са налични) и обхвати на разпространение:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. WCSP // World Checklist of Selected Plant Families. Архивиран от оригинала на 30 June 2010. Посетен на 15 March 2010.
  2. The acridity of raphides from the edible aroids // Journal of the Science of Food and Agriculture 76 (4). 1998. DOI:<608::AID-JSFA996>3.0.CO;2-2 10.1002/(SICI)1097-0010(199804)76:4<608::AID-JSFA996>3.0.CO;2-2. с. 608 – 616.
  3. Alocasia Amazonica (not a species), Alocasia x amazonica, Alocasia mortefontanensis André, Alocasia Poly, not 'Polly', Exotic Rainforest rare tropical plants
  4. RHS Plant Selector – ''Alocasia × amazonica // Посетен на 14 March 2020.
  5. Nature Assassin: Overwintering your Alocasia
  6. Nguyen, V. D. и др. Two new species of Alocasia (Araceae, Colocasieae) from Виетнам // Willdenowia – Annals of the Botanic Garden and Botanical Museum Berlin-Dahlem 43 (2). 2013. DOI:10.3372/wi.43.43209. с. 293.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Alocasia в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​