Тамаринд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Тамаринд
Tamarindus indica pods.JPG
Tamarind fruit.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Fabales
семейство: Fabaceae Бобови
род: Tamarindus
вид: T. indica Тамаринд
Научно наименование
Уикивидове Tamarindus
Linnaeus, 1753
Уикивидове Tamarindus indica
Linnaeus, 1753[1]
тамаринд в Общомедия

Тамаринд (Tamarindus indica, от арабското تمر هندي, „индийска фурма“) е тропическо вечнозелено дърво или храст между 12 и 18 m.

Тамаринд е член на семейство бобови и е най-широко разпространеният плод от тропическо дърво в света, според компанията Purdue. Известно е с множество имена, различаващи се по региони. Тамаринд дърветата са не само култивирани заради техните плодове, но също се използват като декоративни насаждения за създаване на сянка и предни стъкла в пейзажи.

Дървото най-вероятно произхожда от Централна и Източна Африка и Мадагаскар, но някои изследователи предполагат, че дървото е всъщност от Индия и е било пренесено в Африка от персийски и арабски търговци. Името идва от арабски и означава индийска фурма. Плодът е наречен така за приликата на чушките със сушени фурми.

Производство и използване[редактиране | редактиране на кода]

Тамаринд идва в сладки и кисели сортове, с киселите сортове, които правят до около 95 на сто от световното производство на тамаринд. Индия е водещ производител в Азия. Тайланд следва Индия в производството, но произвежда повече сладки сортове. Тамаринд плодове има най-високото ниво на винена киселина сред всички плодове. Плодът се използва в производството на сосове, преработени храни, сиропи, консерви, туршии, напитки и къри. тези плодове се използват като зеленчук. Плодът може да има лекарствен стойност за намаляване на треска, чревни разстройства и предотвратяване на скорбут ; тя се използва и в кръвната захар намалява медикаменти.

От неговите плодове се правят слабителни лекарства, а дървесината му се употребява за направата на мебели.

В Азия и Латинска Америка се използва като храна и подправка.

  1. указано в: Species Plantarum. 1st Edition, Volume 1, страница: 34, BHL Page ID: 358055, инстанция на: first description (of a taxon)