Тамаринд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Индийски тамаринд
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Розиди (rosids)
(без ранг):Фабиди (fabids)
разред:Бобовоцветни (Fabales)
семейство:Бобови (Fabaceae)
триб:Amherstieae
род:Тамаринд (Tamarindus)
вид:Индийски тамаринд (T. indica)
Научно наименование
Linnaeus, 1753
Индийски тамаринд в Общомедия
[ редактиране ]

Тамаринд (Tamarindus indica, от арабското تمر هندي, „индийска фурма“) е тропическо вечнозелено дърво или храст между 12 и 18 m.

Тамариндът е член на семейство Бобови и е най-широко разпространеният тропически плод в света според компанията Purdue. Известен е с много различни имена, в зависимост от региона. Тамариндовите дърветата се култивират не само заради плодовете си, но и като декоративни насаждения.

Дървото най-вероятно произхожда от Централна и Източна Африка и Мадагаскар, но някои изследователи предполагат, че тамариндът всъщност произхожда от Индия и е пренесен в Африка от персийски и арабски търговци. Името идва от арабски и означава индийска фурма. Плодът носи това име заради приликата си със сушени фурми.

Производство и използване[редактиране | редактиране на кода]

Има сладки и кисели сортове тамаринд, като киселите сортове представляват около 95 на сто от световното производство. Индия е водещ производител в Азия. Тайланд следва Индия по производство, но произвежда повече сладки сортове. Тамариндовите плодове имат най-високото съдържание на винена киселина. Плодът се използва в производството на сосове, преработени храни, сиропи, консерви, туршии, напитки и къри. Tези плодове се използват и като зеленчук. Плодът може да се използва срещу треска, чревни разстройства и скорбут; тя се използва и в медикаменти за намаляване на кръвната захар.

От неговите плодове се правят слабителни лекарства, а дървесината му се употребява за направата на мебели.

В Азия и Латинска Америка се използва като храна и подправка.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Tamarindus indica (Linnaeus, 1753). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 3 януари 2023 г. (на английски)