Мак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Мак.

Мак
Papaver nudicaule dsc00913.jpg
Исландски мак (Papaver nudicaule)
Corolla di un papavero "Papaver rhoeas".jpg
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Ranunculales
семейство: Papaveraceae Макови
род: Papaver Мак
Научно наименование
Уикивидове Papaver
Linnaeus, 1753 г.
Синоними
  • Roemeria Medik., (1792)
  • Stylomecon Taylor, (1930)
Мак в Общомедия
Papaver nudicaule
Сънотворен мак

Мак (Papaver) е род едногодишни, двугодишни и многогодишни растения от семейство Макови (Papaveraceae), състоящо се от около 100 вида, разпространени предимно в северното полукълбо, отровни в различна степен. Съдържат бял млечен сок, богат с алкалоиди. Цветовете най-често са оцветени в различния нюанси на червения цвят, като преобладава аленочервеният. По-рядко са оцветени в бяло и жълто. В България растат 8 вида. Най-разпространен като плевел е полският мак. Като култура се отглежда сънотворният мак (Papaver somniferum). Семената на повечето видове се използват като подправка в хлебопроизводството и в сладкарството. В южните райони на България в ограничени количества се отглежда българският сорт Пловдивски син 360.

Полезна информация за българския фермер[редактиране | редактиране на кода]

Дивият мак се среща в планините, а също така и в полетата. Цветовете имат най-различен цвят – червен, бял и лилав. След прецъфтяването образува макова главичка със семе, в която се съдържа отровно вещество. При сушене запазва отровното си действие. Чувствителни на отравяния са говедата, свинете, конете и овцете.

Други отровни за стопанските животни растения са лютиче, орлова папрат, лупина, синап, елда, млечка, рицин, къклица. (Източник: учебник по общо животновъдство за техникумите на Г. Кайтазов, И. Диваров, И. Ганчовски, стр. 33)

Видове[редактиране | редактиране на кода]

A mohn inside.jpg