Черен синап

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Черен синап
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Розиди (rosids)
(без ранг):Малвиди (malvids)
разред:Brassicales
семейство:Кръстоцветни (Brassicaceae)
триб:Brassiceae
род:Зеле (Brassica)
вид:Черен синап (B. nigra)
Научно наименование
W.D.J.Koch
Синоними
Черен синап в Общомедия
[ редактиране ]

Черният синап (Brassica nigra) е едногодишно тревисто растение, отглеждано заради семената си, които се използват за подправка. Смята се, че растението произхожда от южния средиземноморски район на Европа и се отглежда от хиляди години.

Подправката обикновено се прави от смлените семена на растението, обвивките на които са отстранени. Малките (1 мм) семена са твърди и имат от тъмнокафяв до черен цвят. Те са със силен вкус, въпреки че почти нямат аромат. Използват се най-често в индийската кухня, например в къри. Съдържат значително количество мазнини. Маслото им често се използва като олио в Индия.

Самото растение достига 50 до 250 см на височина с гроздовидни съцветия от дребни жълти цветове. Те обикновено са до 8 мм в диаметър, с по 4 венчелистчета. Листата са покрити с малки власинки. В топли дни те могат да увяхнат, но през нощта се съживяват.

От 1950-те години популярността на черния синап намалява за сметка на сарепската горчица (Brassica juncea), защото семената на някои сортове сарепска горчица могат да се събират по-ефективно по механичен път.

Близки растения[редактиране | редактиране на кода]

Черният синап е близък до белия синап (род Sinapis), въпреки че има по-дребни семена. Черният синап е от един род със зелето.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Brassica nigra (W.D.J.Koch). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 3 януари 2023 г. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]