Манго

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за рода тропически растения. За селото в Италия вижте Манго (Италия).

Манго
Mango blossoms.jpg
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Sapindales
семейство: Anacardiaceae Смрадликови
род: Mangifera Манго
Научно наименование
Уикивидове Mangifera
Linnaeus, 1753
Видове

Вижте текста.

Манго в Общомедия

Мангото (Mangifera) е род тропически двусемеделни растения от семейство Смрадликови, произлизащи от Индия и Югоизточна Азия. Използват се за производство на плодове със същото име, като видът M. indica има най-голямо стопанско значение. Те са големи дървета, достигащи височина 35 – 40 m с радиус на короната до 10 m.

Манговото дърво е един от националните символи на Бангладеш.

Произход и разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Преди хиляди години плодовете на манговото дърво са били доста по-дребни и малки. Вкусът им е бил като на борови иглички. Отглеждали ги само в някои части на Азия, като Индия и Мианмар. Днес мангото расте в повечето тропически държави.

Манговите дървета са високи от 10 до 15 метра.

Плодовете са му гладки и с плътна месеста част. В южната част на САЩ има специални ферми за манго.

Плодовете на манговото дърво са със сладникав, до стипчив вкус. Мангото се среща в различни форми, големина и цвят. Може да бъде овално, крьгло или продьлговато. Цветът варира между червено, жълто и зелено.

Най-малките плодове не са по-големи от слива, а най-големите са дълги над 25 сантиметра и тежат около 2 – 3 килограма. Независимо от големината им плодовете на мангото имат сочна жълта или оранжева сърцевина с плоска семка в средата.

Консумация[редактиране | редактиране на кода]

Препоръчителна консумация на мангото е в прясно състояние, леко охладено. Трябва да се избират полумеки плодове с гладка повърхност.

От мангото може да се прави и пюре, подходящо е за десерти, сорбета, сосове и конфитюри, а също е добра добавка за месо, риба или къри.

Наличието на черни петна е знак, че мангото е презряло, а зелените – че е все още зелено. При стайна температура може да доузрява. Добре узрелите плодове могат да се съхраняват в хладилник до няколко дни.

Може да се пасира с прясно мляко и да се приготви вкусен мус. Мангото се използва и за приготвяне на сосове и чътни.

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

Мангото е с богато съдържание на натрий, бета каротин, витамини от групата на B и витамин E. Съдържа калций, желязо, калий, магнезий и мед. Без наситени мазнини и холестерол.

Традиции[редактиране | редактиране на кода]

По време на празници хората в Индия украсяват вратите на къщите си с мангови листа, вързани едно за друго. Смята, че мангото носи късмет.

A mango tree in full bloom in Kerala, India

Видове[редактиране | редактиране на кода]