Калоферче

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Калоферче
Balsamita major.jpg
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Asterales
семейство: Asteraceae Сложноцветни
род: Tanacetum Маргаритка
вид: T. balsamita Калоферче
Научно наименование
Уикивидове Tanacetum balsamita
Linnaeus, 1753 г.
Калоферче в Общомедия

Калоферче (Tanacetum balsamita), наричано още и балсамна хризантема, е тревисто многогодишно растение от семейство сложноцветни. Алтернативното му наименование е турта. Цветовете му са жълти на цвят и цъфтят през лятото. На височина достига до 120 cm. Листата му са богати на етерично масло, витамин С, каротин и минерални соли. Отглежда се в Европа, Азия и Америка. Познато е и на народите в Русия, които го наричат канупер, кануфер, колуфер, калуфер, а също и сарацинска мента и балзамична рябинка.

В диво състояние расте по скалите и се среща рядко(Tanacetum balsamita), но се отглежда и в култивирано състояние в градини (Tanacetum balsamita subsp. majus). Може да се използва като билков чай при колит, глисти, невроза, ревматизъм, както и при камъни в бъбреците и жлъчката. Има леко горчив вкус и силен аромат, който не се загубва при сушене.

Като подправка се употребява предимно към супи или ястия с агнешко месо, но пестеливо, заради подчертано горчивия си вкус. Може да се добави в стрито състояние и към луканки и суджуци.