Киви (растение)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Киви.

киви
Kiwi na arvore.jpg
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Ericales
семейство: Actinidiaceae Актинидиеви
род: Actinidia Актинидия
вид: A. deliciosa Киви
Научно наименование
Уикивидове Actinidia deliciosa
C.F.Liang
киви в Общомедия

Кивито (Actinidia deliciosa) е вид покритосеменни растения от род Актинидия (Actinidia). Плодовете на някои негови култивари и хибриди се използват за храна. Те имат кафява, мека, мъхеста обвивка и тревистозелена, сочна и мека сърцевина. Около нея са разположени дребни черни семки. Плодовете му приличат по големина и форма на дребни картофи. Отглежда се главно в Китай и страните от далечния Изток. Аклиматизиран е в Европа и включително в България. Обича топлия климат и в България се отглежда в районите по Черноморието и Пиринския край. То представлява дървообразен висок храст - многогодишна лиана, достигаща до 20 метра, с много едри (15-20 см), красиви листа, опадащи през есента. Актинидията е двудомно еднополово растение - има мъжки и женски, които се опрашват от пчелите и вятъра.

Цъфти през юни, плодовете узряват в края на октомври и са готови за ядене през декември. Те са цилиндрично закръглени, тежат от 50 до 100 грама. Кивито е капризно и взискателно растение, чието отглеждане изисква редовно напояване и висока влажност на въздуха. Предпочита западно изложение. Лекото засенчване му действа добре. Изисква почва с лек механичен състав, без варовик. Когато е в покой, понася температури до минус 30 градуса. Размножава се най-лесно и най-бързо чрез вкореняване на зелени и зрели резници.[1]

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

На 100 гр киви се съдържат:

  • 1 гр. белтъчини
  • 11 гр въглехидрати
  • 2,6 гр. диетични фибри

Плодовете съдържат 80+ % вода, 18 % сухо вещество, в което 9-12 % захари, 1 % киселини, 1,6 % белтъчини, над 300 мг витамин С. В състава му влизат също и витамин В1, витамин А, ензимът актиния или актинидин (който помага за смилане на месото), минерални соли на калия, фосфор, калций, хлор, сяра, магнезий, натрий, желязо и др.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Киви - малка витаминна “бомба”

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]