Пореч

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за вида растения. За рода вижте Пореч (род). За града в Хърватия вижте Пореч (град).

Пореч
Borago officinalis (flower).jpg
Illustration Borago officinalis0.jpg
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: -
семейство: Boraginaceae Грапаволистни
род: Borago Пореч
вид: B. officinalis Пореч
Научно наименование
Уикивидове Borago officinalis
Linnaeus, 1753[1]
Пореч в Общомедия


Пореч (Borago officinalis или echium amoenum) още познато като „лечебна краставица“ е едногодишна билка идваща от Сирия, но натурализирана в целия Средиземноморски басейн, а така също и в Европа, Северна Африка и Иран. Достига височина от 60-100 cm с власинки по цялото стъбло и листа; листата са разклонени, обикновени и дълги 5-15 cm. Цветовете са малки, сини и розови, с пет тесни, триъгълни издължения. Дава много семена и се самозасява, като така расте и се разпространява на мястото, където е било посадено или засято за първи път. В местата с мек климат поречът цъфти през повечето време на годината.

Borage plant

В листата е открито малко количество (10 ppm от сухия стрък) от токсичните за черния дроб пиролизидни алкалоиди: интермедин, ликопсамин, амабилин и супинин. Листата имат вкус на прясна краставица и се използват за салати и супи, особено в Германия. По-известна готварска рецепта е т.н. Зелен сос (на немски Frankfurter Grüne Sauce), който се прави от седем билки: магданоз, див керевиз, салатен лук, кресон, киселец, разваленка (Sanguisorba) и пореч.

Цветовете, които съдържат нетоксичния пиролизиден алкалоид тезинин, имат сладък, подобен на мед вкус и често се използват за декорация на десерти. Замразени в ледени кубчета, цветовете стават екзотични охладители на напитки.

Маслото, което се извлича от семената (наричано „starflower oil“ или „borage oil“), е добър източник на гама-линоленова киселина.

Поречът е също богат на олеинова и палмитинова киселини, които имат хипохолестеролемичен ефект. Това масло регулира метаболизма и хормоналната сuстема на човека и се счита от много xора за добро средство срещу предменструален синдром. Поречът облекчава и лекува настинки, бронхити и инфекции на дихателните пътища благодарение на противовъзпалителните си качества.
Старите българи са наричали поречът и с турското име 'худан' или 'худан-чичек'. Ползвали са поречът само като билка, а употребата му като подпрвка е била забранявана.


  1. указано в: Species Plantarum. 1st Edition, Volume 1, страница: 137, BHL Page ID: 358156, инстанция на: first description (of a taxon)