Латинка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
За селото вижте Латинка (село).
Латинка
Nasturtium-Tropaeolum.jpg
Tropaeolum tuberosum3.jpg
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Brassicales
семейство: Tropaeolaceae Латинкови
род: Tropaeolum Латинка
Научно наименование
Уикивидове Tropaeolum
Linnaeus, 1753[1][2]
Видове

Около 80 вида

Латинка в Общомедия
Латинка от вида "Tropaelum majus"

Латинките са род от около 80 вида едногодишни и многогодишни тревисти растения Tropaeolum, един от трите рода в семейство Tropaeolaceae. Родът, произхождащ от Южна и Централна Америка, включва няколко много популярни градински цветя, като най-често се отглеждат T. majus, T. peregrinum и T. speciosum. Най-издръжливият вид е T. polyphyllum от Чили, чиито многогодишни корени могат да оцеляват под земята при температури на въздуха до -15°C.

Имат ефектни цветове и заоблени щитовидни листа, чиято дръжка е в средата. Цветовете имат пет венчелистчета (понякога и повече), трипестиков плодник и фуниеобразна нектарна тръбичка отзад. Цветовете могат да се добавят в салати за получаване на екзотичен вид и вкус. Имат леко остър вкус, подобен на този на кресона. Неузрелите мариновани семена са използвани за заместител на каперсите. T. tuberosum образува ядлива подземна грудка, която е основен източник на храна в някои части на Андите. В някои страни латинката се смята за символ на родолюбие и патриотизъм.

Растенията от рода Tropaeolum се използват за храна от ларвите на някои ципокрили.

Видове[редактиране | редактиране на кода]

  1. указано в: Genera Plantarum (5th edition), страница: 162, BHL Page ID: 651170
  2. указано в: Species Plantarum. 1st Edition, Volume 1, страница: 345, BHL Page ID: 358364, инстанция на: first description (of a taxon)