Блатен аир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Блатен аир
Acorus calamus1.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Acorales
семейство: Acoraceae Аирови
род: Acorus Аир
вид: A. calamus Блатен аир
Научно наименование
Уикивидове Acorus calamus
Linnaeus, 1753 г.
Разпространение
Map-Acoraceae.PNG
Блатен аир в Общомедия

Блатният аир (Acorus calamus), познат още като акорус, ароматна тръстика, е многогодишно тревисто растение, достигащо метър и половина на височина, по произход от Хималаите.

Разпространение и биотоп[редактиране | редактиране на кода]

Блатният аир произхожда от Северна Азия. През средните векове е отглеждан и на Балканския полуостров. Сега се среща рядко, явно подивял, по блатистите, мочурливи места, в бавнотечащи води. У нас плодовете не узряват, поради което се размножава вегетативно. Находищата са ограничени – Софийско, Самоковско, Казанлъшко и край р. Искър. В диво състояние е разпространено в много райони на Азия и в приатлантическите части на Северна Америка.

Химичен състав[редактиране | редактиране на кода]

Етерично масло, което се състои от d-α-пинен, d-камфен, d-камфор, борнеол, евгенол, метилевгенол, азарон, кариофилен, куркумен, гвайен, селинен, каламен, калокорен, изоакорон, каламендиол, калорен, проазулен и въглерод с неизучен състав (1977 г.). В коренището се съдържат още горчивият гликозид акорен, алкалоидът каламин, дъбилни вещества, витамин С, скорбяла, слузни вещества, смола и др. В листата са открити дъбилни вещества и етерично масло.[1]

Билка и подправка[редактиране | редактиране на кода]

Внимание! Някои европейски и азиатски разновидности на блатния аир (без диплоидния) съдържат канцерогенното и плодоувреждащо вещество асарон, което представлява до 80% от 9-те % етерично масло в коренището.[2]

Още индийските лекари го използвали, а древните гърци и римляните научили за него от арабските и финикийските търговци. Споменава се и по време на походите на Александър Македонски в Индия.

Време и начин на бране и заготовка[редактиране | редактиране на кода]

Коренищата се изваждат рано напролет, в средата на лятото и през есента. През пролетта дрогата е най-богата на етерично масло. Коренищата се измиват и нарязват на късове с дължина 10 – 15 см. Сушенето се извършва в проветриви помещения или в сушилня при температура до 30 °C. Правилно заготвената дрога е жълтокафява отвън, а отвътре – бяла.

Изсушените и стрити коренища на блатния аир са традиционна подправка в индийската и арабската кухня, използва се за сладкиши (меденки, ореховки) и за компоти, сладка, желета и конфитюри.

Коренищата се използват за приготвяне на лекарствени сиропи и запарки.

Лечебно и здравно действие[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Билките в България и използването им, Земиздат, 1977
  2. www.giftpflanzen.com