Червен цвят

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Червено)
Червен пренасочва насам. За други значения вижте Червен (пояснение).
Червено пренасочва насам. За италианското село вижте Червено (Италия).
Различни оттенъци на червеното

Червеният цвят е основен цвят от спектъра на светлината, намиращ се между оранжевия цвят в по-късовълновата област и инфрачервените лъчи в по-дълговълновата. Приема се, че човешкото око възприема светлина с дължина на вълната в обхвата 620-750 nm (625–760 nm) като червена.

Той е един от трите основни цвята в адитивната схема (RGB) на цветообразуването наред със синия и зеления, както и един от трите в субтрактивната схема, наред с жълтото и синьото. Червена светлина се използва за осветление в химическата фотография при обработка на фотографския филм и фотографска хартия, тъй като те не са чувствителни в общия случай към нея. Червени лазери се използват в домашните DVD плейъри и DVD-ROM устройства. Изобретяването на червени лазери с достатъчно къса дължина на вълната прави възможно създаването на DVD формата с всичките му разновидности: DVD-R, DVD+RW, DVD-RAM и т.п.

Червеният цвят асоциираме предимно с огън, топлина, енергия и с цвета на кръвта. В областта на емоциите го отъждествяваме най-вече с любов, страст и ярост.

Цветове получени от червения[редактиране | редактиране на кода]

Смеси на червен

Червеният цвят е основен цвят от топлите тонове в изобразителното изкуство. От червеното се извеждат допълнителни цветове като лилавото – в съчетание със синьо, оранжево – в съчетание с жълто, розово – в съчетание с бяло.

Оттенъци на червения цвят[редактиране | редактиране на кода]

Червени цветове

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Магента