Ярост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Ярост.

Ярост в психиатрията е душевно състояние, което се отличава с крайност на интензивността на гнева. Когато човек преживее ярост, тя трае, докато заплахата не е премахната или човекът, който е под влиянието на яростта, не е възпрепятстван. В другия край на континуума е досадата (DiGiuseppe & Tafrate, 2006). Психопатологични проблеми като депресия увеличават шансовете за преживяване на чувства на ярост(Painuly et al., 2005).

Биохимия[редактиране | редактиране на кода]

Яростта се появява, когато окситоцина, вазопресина и кортиколиберина се изпускат бързо от хипоталамуса. Това кара хипофизната жлеза да произвежда и отделя огромни количества адренокортикотропен хормон, което кара адреналния кортекс да освобождава кортикостероиди. Тази верижна реакция се появява, когато човек се изправя пред заплашваща ситуация. (Jezova et al., 1995; Sapolsky, 1992).

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Rage (emotion)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.