Скромност

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мъж и жена излизаща от къпалня в бански костюми, ок 1910.

Стандартите на скромността са аспекти на културата на дадена страна или хора в дадено време и е мярка, според която индивида в обществото е оценяван. Макар термина да може да бъде приложен към мъжете и жените, и момчетата и момичетата, по-общо се свързва с жените и момичетата.

Скромността често се разглежда като смирение, срамежливост или простота. Основните принцип на скромността включват:

  • избягването на привличане на внимание към себе си чрез контрол над действията или държанието;
  • омаловажаване на нечии постижения;
  • избягване на неискрено самоунижение чрез измислена или симулирана скромност, което е форма на самохвалство.

Модата и маниите (в обичаен смисъл) на времето тестват границите за скромност на общността. Хората могат да бъдат подложени на равносилен натиск да станат конформизъм на общността или да го пренебрегнат.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Modesty“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.