Смелост

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Бог да бъде с теб!“, худ. Едмънд Лейтън

Смелостта е способността и желанието на човек да се изправи срещу страха, болката, опасността, несигурността или сплашване. Физическата смелост е проява на смелост в лицето на физическата болка, страдание, смърт или заплаха от смърт, а морална смелост представлява способността да се действа правилно в лицето на обществено противопоставяне, срам, скандал или обезсърчение.

В някои традиции силата на духа притежава приблизително същото значение. В Западна Европа забележителни мисли за смелост идват от философи като Аристотел, Тома Аквински и Киркегор, а на Изток такива мисли за смелост идват от Дао Дъ Дзин.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Courage“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.