Покаяние

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница За грузинския филм вижте Покаяние (филм).

Покаяние е съжаление за предни грешни действия, особено включва преглед на отминали действия, тяхната причина и следствие, искрено съжаление за допуснатите грешки и най-вече обещание или поемане на действителен ангажимент за промяна на себе си към по-добро. Покаянието играе основна роля в световните религии, където се смята за основна необходимост за положителна личностна промяна, духовно развитие и Избавление, Спасение в Християнството.

Буда казва, че благородните хора биват два вида, такива които никога не грешат, не правят дори обикновени грешки и живеят свят живот, и такива които грешат, но съжаляват и изпитват покаяние след това.[1]

В Исляма думата tawbah (разкаяние) в арабски буквално значи „да се завърнеш“ и е използвана в Корана. Покоянието има силата да откупва греховете и даде възможност да се отиде в Рая.

„О, вярващи, покайте се пред Аллах с искрено покаяние и вашият Господ ще отмахне от вас прегрешенията, и ще ви въздаде в Градините, сред които реки текат; в Деня, в който Аллах не ще посрами Пророка и вярващите заедно с него. Светлината им ще се устремява пред тях и в десниците им [отвсякъде]. Ще казват: “Господи, придай ни още светлина и ни опрости! Ти над всяко нещо имаш сила.“ [Ат-Тахрим 66:8]

В Библията думата използвана в гръцки в Новия Завет е μετάνοια (metanoia), гръцкият глагол за „разкайвам се“ е μετανοῶ, съкратено от μετανο-έω (metano-eo), като в Евангелие от Марко, предаването на думите на Исус Христос: „Времето се изпълни, и Божието царство наближи; покайте се и повярвайте в благовестието.“ (Марк 1:15)

Виж още[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Khai Thien, Repentance – the Way to Become Sainted