Унижение

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Унижение на евреи по време на Втората Световна война, принудени от немски офицери да вървят по улиците, носейки еврейската звезда

Унижението е накърняване и оскърбяване на човешката гордост и достойнство, което води до огорчение и примирение, или с други думи принизява гордостта до смиреност или покорност.

Човек може да бъде доведен до състояние на унижение чрез побой, заплахи, изнудване, мошеничество или други форми на физическо и душевно малтретиране, или чрез изпадане в неловко и неудобно положение след залавяне при извършаване на незаконно действие.

Унижението е свързано винаги с други хора, макар и индиректно или неволно. Самоунижението може да е свързано с лични убеждения (като бичуване на плътта в някои религии) или да е част от еротичното унижение, когато подчинението от една страна и насилието от друга създават емоционална и/или сексуална възбуда и повишена чувственост.

Унижението е средство за постигане на власт над определена личност или личности. Едни от методите са изнасилване или изтезание. Възможни последици от унижението са желанието за отмъщение.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Humiliation“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.