Унижение

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Унижението е накърняване и оскърбяване на човешката гордост и достойнство, което води до огорчение и примирение, или с други думи принизява гордостта до смиреност или покорност.

Човек може да бъде доведен до състояние на унижение чрез побой, заплахи, изнудване, мошеничество или други форми на физическо и душевно малтретиране, или чрез изпадане в неловко и неудобно положение след залавяне при извършаване на незаконно действие.

Унижението е свързано винаги с други хора, макар и индиректно или неволно. Самоунижението може да е свързано с лични убеждения (като бичуване на плътта в някои религии) или да е част от еротичното унижение, когато подчинението от една страна и насилието от друга създават емоционална и/или сексуална възбуда и повишена чувственост.

Унижението е средство за постигане на власт над определена личност или личности. Едни от методите са изнасилване или изтезание. Възможни последици от унижението са желанието за отмъщение.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Humiliation“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.