Зимно бърне

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Anas crecca)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Зимно бърне
Eurasian Teal male RWD.jpg
зимно бърне
Krickente.jpg
зимно бърне
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Anseriformes Гъскоподобни
семейство: Anatidae Патицови
род: Anas Патици
вид: A. crecca Зимно бърне
Научно наименование
Уикивидове Anas crecca
Linnaeus, 1758 г.
Разпространение[1]
Anas crecca distribution map.png

район на гнездене —     
район на зимуване —     
район на уседнал живот —     

Зимно бърне в Общомедия

Зимно бърне (Anas crecca) е един от по-дребните представители на семейство Патицови (Anatidae), разред Гъскоподобни (Anseriformes).

Физически характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Най-дребната патица, изглеждаща почти като бекасова птица в полет, с тесни, заострени криле и къса шия. Дължината на тялото е около 30-38 cm, размаха на крилете около 58 cm и тежи около 200-450 g. Излита от водата лесно, издига се бързо и стръмно нагоре, лети в гъсто, компактно ято, с бърз и стремителен полет като често завива и сменя посоката на полета. Отдалеч в полет изглежда тъмно на цвят, с къса широка бяла ивица отгоре, по средата на крилото (и при двата пола). Крилното огледало е лъскавозе лено. Мъжкият в брачно оперение има кестенява глава, със зелени страни, като зеленото е оградено с тънка жълта ивица. Страните на подопашието са светложълти, оградени с черно, забелязващи се отдалеч. Надлъжно по сивото тяло има хоризонтална бяла ивица. Женската е кафява с надлъжни тъмни резки и петна. Плуващите птици приличат на женското лятно бърне, но се отличават по: дребните размери; малкия клюн, често с малко оранжево в основата; сравнително тъмната презочна ивица и липсата на тъмна ивица върху бузите, поради което главата изглежда доста едноцветна; страничното светло петно в основата на опашката; подбрадието и гърлото не са така ясно жълтеникавобели. В полет сигурен отличителен белег е оцветяването на крилете; коремът има в центъра светло петно с неясни граници; подкрилията в средата са бели, а краищата им са тъмни. Мъжките птици в извънбрачно оперение и младите много приличат на женските, но младите са с общо взето по-тъмно оперение и хълбоците им са на райета (възрастните женски имат по-фин люспест рисунък).

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Гнезди практически в цяла Европа (включително България) и Азия. Зимува в Африка, южните части на Азия. Обитава гъсто обрасли крайбрежни участъци.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Храни се със смесена храна. Извършва сезонни миграции.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Снася от 5 до 15 яйца, които мъти само женската около 23 дни. За малките се грижи само женската, които подобно на другите Патици се излюпват достатъчно развити за да се придвижват и хранят сами.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

Мъжките имат ясен звънлив писък "прим, прим", който може да се сбърка само с този на шилоопашатата патица, но е по-висок. Женските квакат слабо, високо, с носов глас "пийт-пат-пат", като първият тон е висок, а след това постепенно заглъхва.

На територията на България е ловен обект.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. BirdLife International. Anas crecca. // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, 2008. Посетен на 28 август 2009. (на английски)