Apple Vision Pro

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Apple Vision Pro
РазработчикApple Inc.
ТипВиртуална реалност
Дата на издаваненачалото на 2024 г.
Начална цена3499 щ.д.
Операционна системаvisionOS
ПроцесорApple M2 и R1
Уебсайтwww.apple.com/apple-vision-pro/
Apple Vision Pro в Общомедия

Apple Vision Pro е предстояща слушалка с разширена реалност, произведена от Apple Inc. Обявена е на 5 юни 2023 г. на Световната конференция за разработчици през 2023 г. и ще бъде достъпна за закупуване в началото на 2024 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 2021 г. е съобщено, че Apple работи върху VR/AR слушалки. Очилата са представени по време на Световната конференция за разработчици на 5 май 2023 г. Очилата първоначално ще се предлагат само в Съединените щати от началото на 2024 г. на цена от 3499 щатски долара.

Хардуер[редактиране | редактиране на кода]

Apple Vision Pro има предна част на дисплея от ламинирано стъкло, алуминиева рамка, покрита с гъвкава възглавница, и регулируема лента за глава. Вътре в рамката има пет сензора, шест микрофона и 12 камери. Два micro-OLED дисплея с общо 23 мегапиксела, всеки с размер на пощенска марка, ще се виждат от потребителя през обектива. Очите се проследяват от система от светодиоди и инфрачервени камери, които формират основата на скенера на ириса на устройството, наречен Optic ID (като Face ID на iPhone). Високоговорителят на слушалките е вътре в лентата за глава и е поставен директно върху ушите на потребителя и може да виртуализира съраунд звук.

Слушалките използват процесора Apple M2 и новия процесор, Apple R1, който е направен специално за слушалките. Специално изработена пакетна батерия, свързана към слушалките чрез кабел, ще позволи 2 часа работа на устройството. Алтернативно слушалките могат да бъдат свързани към външно захранване.

Софтуер[редактиране | редактиране на кода]

Apple Vision Pro работи с visionOS, която е извлечена основно от основните рамки на iOS и специфични за XR рамки за рендиране с фове и взаимодействие в реално време. Операционната система използва 3D потребителски интерфейс, навигиран чрез проследяване на пръсти, проследяване на очите и разпознаване на реч. Например потребителят може да щракне върху елемент, като го погледне и събере два пръста, да премести елемента, като премести стиснатите си пръсти, да превърти, като плъзне китката си и да подчертае текстовите полета с очите си и да говори, за да започне въвеждане. Приложенията могат да се показват в плаващи прозорци. VisionOS може да се свърже чрез Bluetooth периферни устройства, включително Magic Keyboard, Magic Trackpad и гейминг падове. Виртуалният асистент Siri също е интегриран.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]