Направо към съдържанието

Audita tremendi

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Audita tremendi“
„Научавайки за страшния“
Герб на папа - автор
карта на Светите земи към 1190 г.
Видпапска була
Езиклатински
ПапаГригорий VІІІ
Издаване29 октомври 1187 г.
Ферара, Италия

Audita tremendi (в превод от латински: Научаайки за стршния) е папска була на римския папа Григорий VІІІ, издадена в гр. Ферара, Италия, на 29 октомври 1187 г., която призовава западните християни за Третия кръстоносен поход.

Както всички папски були, Audita tremendi получава своето название по първите думи: "Audita tremendi severitate judicii, quod super terram Jerusalem divina manus exercuit..., в превод: „Научавайки за страшния и суров съд, с който ръката на Господ порадзи Йерусалимската земя...“. Причина за издаването на булата става полученото от папата известие за разгрома при Хатин на 4 юли 1187 г. Към датата на издавена на булата Йерусалим вече е бил превзет от Саладин, но до Европа тази новина все още не е достигнала.

Булата свързва поражениета на кръстоносците с недостойния и греховен живот на западните християни в Светите земи. Тези грехове, според папата, трябва да бъдат изкупени от всички християни, и за спасението на Йерусалим е необходим нов кръстоносен поход. Булата обещава индулгенция на всички участници в похода, опрощение на греховете на всички загинали по време на похода, и защита от Църквата на имуществото на кръстоносците.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Louise and Jonathan Riley-Smith, The Crusades: Idea and Reality, 1095 – 1274. Edward Arnold Publishers, 1981

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]