Cocaine

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Кокаин“
Cocaine
Песен на Джей Джей Кейл от албума Troubadour от (1977)
Записанa 1976 г.
Издаденa септември 1976 г.
Стил рок
Времетраене 2:48
Лейбъл Mercury
Композитор Джей Джей Кейл
Продуцент Audie Ashworth
Език английски

Cocaine е песен, написана и записана от Джей Джей Кейл през 1976 година, и добила още по-широка известност, когато Ерик Клептън записва нейна кавър версия. Уебсайтът „Олмюзик“ нарича втората версия един от най-запазените популярни хитове на Клептън и отбелязва, че дори за творец като Клептън с огромно творчество от най-висока класа, Cocaine се нарежда сред най-доброто му.

Глин Джонс, който по-рано работи с Ху, Лед Цепелин и Ролинг Стоунс, продуцира записа на Клептън, който влиза в състава на албума Slowhand от 1977 г. и отделно излиза като сингъл през 1980 г. Концертният запис от токийския албум Just One Night се закача за класацията на Билборд Хот 100 като Б-страна на Tulsa Time -- хит, достигнал позиция №30 през 1980 г. Освен Cocaine, Клептън записва версии на още няколко парчета на Кейл, включително After Midnight и Travelin' Light.

Ерик Клептън описва Cocaine като песен, посветена на борбата с наркотиците. Той нарича песента доста остроумно бореща се с наркотиците:

„Няма смисъл да се пише преднамерена песен за борбата с наркотиците и да се очаква, че тя ще стане популярна. Защото, общо взето, хората ще се разстроят от това. Би ги разстроило, ако някой ги принуждава да приемат нещо. Така че, най-добре е, ако им се предложи нещо двусмислено – нещо, което при изучаване или при размисъл би се разкрило като противоборческо -- а песента Cocaine е всъщност песен против наркотиците. Ако я изучите, или я погледнете с малко мисъл... от разстояние... или така, както си върви... тя просто звучи като песен за кокаина. Но всъщност, тя по доста остроумен начин е против кокаина.“