Couchbase Server

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Couchbase Server
Couchbase Server Screenshot.png
Информация
Разработчик Couchbase, Inc.
Последна версия 2.1.1
Програмен език C++, Erlang, C[1]
Операционна система Cross-platform
Вид софтуер distributed key-value / document database system
Лиценз Apache License (Community edition), Proprietary (Enterprise edition)
Уебсайт www.couchbase.com
Couchbase Server в Общомедия

Couchbase Server, първоначално известен като Membase, е разпределена документно-ориентирана NoSQL БД с отворен код, която е оптимизирана за интерактивни приложения. Тези приложения трябва да обслужват много потребители едновременно; да създават, сортират, извличат, събират, манипулират и представят данните. В подкрепа на този вид нужди на приложенията, Couchbase е проектиран така, че да достави лесен за измерване ключ-стойност или документен достъп с ниска латентност и постоянно висока производителност. Той е създаден да бъде групиран от единична машина до много голям брой разширения.

За тези, които са запознати с memcached, Couchbase Server осигурява съвместимост на клиентския протокол on-the-wire, но е проектиран, за да се добавя устойчивост на диска, копиране на данните, преконфигуриране на клъстера в реално време, ребалансиране и multitenancy с разпределяне на данните.

Компании като AOL, Cisco, Concur, LinkedIn, Orbitz, Salesforce.com, Shuffle Master, Zynga, NHN Corporation и стотици други по целия свят, използват Couchbase Server за техните интерактивни уеб и мобилни приложения.

Според теоремата CAP (Консистентност (C), Наличност (A), Възможност за разделяне между много сървъри (P)) на Ерик Брюър, Couchbase е тип CP система.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Posted January 8, 2013 1:00 PM. The Unreasonable Effectiveness of C. // Damien Katz, 2013-01-08. Посетен на 2013-06-04.