Coxiella burnetii

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Coxiella burnetii
Coxiella burnetii 01.JPG
Класификация
царство: Bacteria Бактерии
отдел: Proteobacteria Протеобактерии
тип: Proteobacteria Протеобактерии
клас: Gammaproteobacteria Гама протеобактерии
разред: Legionellales
семейство: Coxiellaceae
род: Coxiella Коксиела
вид: Coxiella burnetii
Научно наименование
Уикивидове Coxiella burnetii
Coxiella burnetii в Общомедия

Coxiella burnetii е вид вътреклетъчна патогенна бактерия причинител на заболяването Ку-треска. Род Coxiella към който е причислен видът морфологично е подобен на рикетсиите, но има известни физиологични и генетични различия. C. burnetii e малка Грам отрицателна бактерия с две фази за растеж и развитие и притежава спорна форма, която е способна да оцелява в почвата дълго време. Тази форма може да оцелее дори под въздействието на обикновените дезинфектанти и е устойчива на много други въздействия на външната среда.

История и наименование[редактиране | редактиране на кода]

Изследвания през 20-те и 30-те години на ХХ век идентифицират нов тип микроорганизми наречени рикетсии. Те били изолирани от кърлежи и не успяват да преминат през микрофилтър. Първото описание на микроорганизъм от този род най-вероятно е било на Coxiella burnetii. Окончателни описания са публикувани в края 30-те в резултат на изследванията на заболяването Ку-треска от Едуард Холбрук Дерик и Макфърлейн Бърнет в Австралия и от Хералд Реа Кокс и Гордън Дейвис в САЩ.

Кокс и Дейвис предлагат микроорганизма да се нарече Rickettsia diaporica, което на старогръцки означава „който има способността да минава“. В същото време Дерик предлага името Rickettsia burnetii в чест на Бърнет, който имал сериозен принос в намирането на организма. По-късно става ясно, че видът се различава значително от останалите рикетсии и това налага отделянето му в отделен подрод наречен на Кокс, Coxiella. През 1948 г. Корнелиус Б. Филип отделя подрода в отделен род на семейство Coxiellaceae.

Биологично оръжие[редактиране | редактиране на кода]

САЩ са включили Coxiella burnetii в списъка на седемте биологични агента използвани в програмата за биологично оръжие на страната.