Culex

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кулекси
Класификация
царство:Животни (Animalia)
тип:Членестоноги (Arthropoda)
клас:Насекоми (Insecta)
разред:Двукрили (Diptera)
семейство:Комари (Culicidae)
подсемейство:Culicinae
род:Кулекси (Culex)
Научно наименование
Linnaeus, 1758
Кулекси в Общомедия
[ редактиране ]

Culex е таксономичен род комари, чиито представители са вектори на няколко важни инфекциозни заболявания като западнонилска треска, филариоза, японски енцефалит, енцефалит Сейнт Луис и малария.

Възрастните комари са с размери 4 – 10 mm и морфологичното им устройство се състои от глава, гърди и корем. На горната част на гърдите има двойка крила, които им позволяват да летят и така да разпространяват заболяванията.

Жизнен цикъл[редактиране | редактиране на кода]

Развитието от яйце до имаго продължава около две седмици. Яйцата се снасят единично или на групи в зависимост от вида, в близост до вода. Ларвата се развива изцяло във вода, където се храни с органични вещества и растения. След това преминава в стадия на какавида. Тя е с форма на запетая, продължава около два дена и през този стадий не се храни.

Характерно за ларвите им е наличието на сифон, чрез който застават под ъгъл на водната повърхност. Сифонът е насочен към дихателните отвори. Характерно за яйцата им, че те се слепват в дискове. Те се намират на повърхността на водата, блгодарение на въздушни мехури.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Известни са 1216 вида обединени в следните подродове:

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]