Death Note

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Death Note (на японски: デスノート Desu Nōto, буквално „тетрадка на смъртта“) е японска манга, дело на писателя Цугуми Оба и художника Такеши Обата. Има аниме адаптация, състояща се от 37 епизода, и игрален филм от пет части.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Ягами Лайт на пръв поглед е идеално момче – перфектен ученик, възпитан, чаровен и свръхинтелигентен. Родителите му се гордеят с него, съучениците му го уважават, момичета са луди по него, а учителите го обожават. Но дълбоко в себе си той страда от непреодолимото усещане, че светът е прогнил от престъпления и зло, че човешките същества са покварени и примитивни.

Един ден, буквално от небето, в краката му пада странна тетрадка с надпис Death Note. От вътрешната страна на корицата ѝ той намира указания как с помощта на тетрадката можеш да убиеш човек, ако просто напишеш името му и си представиш лицето му. Мислейки си, че това е шега, Лайт изписва името на убиец, който умира и младежът осъзнава, че в ръцете му е попаднало средство, с което да създаде идеалния свят, за който винаги е мечтал и да се превърне в негов бог.

Веднага след това се появява и демоничното създание, което нарича себе си Риюк, и претендира да е бог на смъртта. Той обяснява, че тетрадката и останалите като нея са средството, чрез което боговете на смъртта убиват хора. Сега той е длъжен да следва навсякъде Лайт, който единствен може да го види. На сцената се появява L – също толкова енигматична фигура, колкото е и Кира – Лайт, но известен като най-великият детектив в света.

Издаване в България[редактиране | редактиране на кода]

No. Заглавие Дата на издаване

(в Япония)

Дата на издаване

(в България)

1 Скука

Taikutsu (退屈)

Април, 2004 г. Октомври, 2013 г.
Човекът, чието име бъде написано в тази тетрадка, ще умре... Богът на смъртта Рюук изпусна една Тетрадка на Смъртта в човешкия свят. Сега героичната битка между двамата избраници на съдбата – Ягами Лайт и L, започва!
2 Съюзяване

Gōryū (合流)

Юли, 2004 г. Юли, 2014 г.
Лайн успява да научи името на агента на ФБР, който го преследва. Вярвайки в собственото си чувство за справедливост, той ще стовари присъда върху ФБР. L, от своя страна, най-сетне решава да излезе от сенките и постепенно затяга примката около Лайт... Сблъсък между два гениални интелекта – класически съспенс!
3 Препускане

Gekisō (激走)

Септември, 2004 г. Януари, 2015 г.
Вървейки по улица в малък град, стигам до Т-образен кръстопът и решавам да свия надясно. На следващия Т-образен кръстопът свих наляво. Решавам да продължа със завоите по този начин и се чудих докъде ли ще стигна така. Най-накрая стигам до голям път, където вече нямаше Т-образни кръстопътища и решавам да се върна. По обратния път обаче всички Т-образни кръстопътища са се превърнали в обикновени малки странични улички. „Това е някаква мистерия, това е номер“ си мисля, докато моля хората да ме упътят. Просто един глупав спомен от детството ми.
4 Любов

Koigokoro (恋心)

Ноември, 2004 г. Септември, 2015 г.
След появата на втори Кира, L кани Лайт да работят заедно в централата на разследването. Сдобивайки се с пряк достъп до информация, Лайт открива скрито послание в едно от съобщенията на фалшивия Кира! Срещайки се с втория Кира, той с изненада ще открие, че...!?
5 Очистване

Hakushi (白紙)

Февруари, 2005 г.
6 Размяна

Kōkan (交換)

Април, 2005 г.
7 Нула

Zero (零)

Юли, 2005 г.
8 Цел

Mato (的)

Септември, 2005 г.
9 Контакт

Sesshoku (接触)

Декември, 2005 г.
10 Изтриване

Sakujo (削除)

Февруари, 2006 г.
11 Сродни души

Dōshin (同心)

Май, 2006 г.
12 Край

Kan (完)

Юли, 2006 г.