FKL

от Уикипедия, свободната енциклопедия
FKL DOO
Основаване1956 г.
СедалищеТемерин, Сърбия
ПродукцияПроизводител на лагери
Уебсайтwww.fkl-serbia.com

FKL, съкратено от сръбски: Fabrika kotrljajućih ležajeva i kardana, е завод за търкалящи лагери и кардани, който се намира в Темерин, Сърбия.[1][2]

История[редактиране | редактиране на кода]

На 18 ноември 1961 г. предприятие, наречено „Кооперация за металообработване и производство“ – „METALUM”, бива създадено с цел производство на части за превозни средства и трактори, което също така изпълнява всички видове услуги в сферата на металообработването.

На 3 февруари 1965 г. името на предпиятието бива променено на „Завод за търкалящи лагери и кардани, Темерин“ или по-съкратено „FKL“. Оттам насетне главната производствена програма на завода бива насочена към производството на лагери. Това е началото на активното развитие на основния бизнес на компанията: процеси на металообработка, термична обработка, механична обработка и сглобяване на лагерите. Компанията също така започва да се занимава и с ремонт, поддръжка и тестване на лагери.

От 1975 г. предприятието се отдава напълно на производството на лагери и кардани.

Между 1980 и 1990 г. заводът започва да се развива бързо и придобива ново модерно оборудване. През този период биват закупени многошпинделни машини и CNC обработващи машини.

През 1986 г. фабриката бива преместена в ново производствено помещение в индустриалната зона на Темерин,[3] където две нови модерни фабрики биват построени с обща площ 25000 m².

От 1987 г. до 1988 г. FKL се сдобива с AICHELIN пещи, които служат за термична обработка на гривни за лагерите.

През 1990 г. FKL става АД.

През 2009 г. започва процесът на приватизация.[4]

През 2015 г. процесът на приватизация приключва. Днес FKL е 100% частна компания.

През 2017 г. FKL става основния снабдител за лагери на фабриката за комбайни Rostselmash, Llc – Русия.

През 2018 г. компанията се променя от АД на ООД.

FKL днес[редактиране | редактиране на кода]

FKL Темерин е фабрика, специализирана в производството на лагери и лагерни кутии за селскостопански машини. Тя е една от малкото фабрики с цялостен производствен процес на лагери, включващ разработване, термична обработка, производство на гривни за лагери, механична обработка, полиране и сглобяване на лагерите. Фабриката има около 700 работници и 90% от производството бива изнасяно на световния пазар, главно в Европа, Русия, Украйна, САЩ, Нова Зеландия, Турция и Египет. Производствената програма на FKL включва повече от 5000 вида различни типове лагери, които имат различно приложение и спецификации. Фабриката е сертифицирана по: ISO 9001: 2015, ISO 14001: 2015, BS OHSAS 18001: 2007. Предприятието непрекъснато разработва нови продукти и подобрява технологията и качеството на производството. Освен това тя си сътрудничи с община Темерин, сръбската търговска камара и гимназията „Лукиян Мушицки“, където биват обучавани ученици в изкуството на металообработката. FKL също участва в проекта „Темпус“ в сътрудничество с Машинно-техническия факултет в Белград, а съвместно с преподаватели от Техническия факултет в гр. Нови Сад е публикувано ръководство, озаглавено „Технологии за обработка и машинни системи за струговане и шлифоване“.

Производствена програма на FKL[редактиране | редактиране на кода]

1. Стандартна производствена програма
  • Лагери със сферична външна гривна;
  • Лагери сачмени;
  • Лагерни тела;
  • Лагери с лагерни тела.
2. Специална програма за земеделско приложение
  • Лагери за дискови брани;
  • Лагери за сеялки;
  • Лагери за култиватори;
  • Лагери за комбайни;
  • Аксиални лагери;
  • Други специални лагери.
3. Програма за кардани
  • Земеделски машини;
  • Индустрия;
  • Превозни средства.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Municipality Temerin – About Temerin // www.temerin.rs. Архивиран от оригинала на 2020-08-13. Посетен на 2020-07-31.
  2. FKL doo Temerin – Fabrika kotrljajućih ležajeva i kardana // www.fkl-serbia.com.
  3. FKL – gigant kojim bi se svaka opština ponosila // Explore Novi Sad. Архивиран от оригинала на 2020-01-16.
  4. Vojvodine, Javna medijska ustanova JMU Radio-televizija. Fabrika kotrljajućih ležajeva: Raspisan tender // JMU Radio-televizija Vojvodine.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Fabrika kotrljajućih ležajeva i kardana FKL в Уикипедия на сръбски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​