Hexacorallia

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Hexacorallia
Класификация
царство:Животни (Animalia)
подцарство:Същински многоклетъчни (Eumetazoa)
тип:Мешести (Cnidaria)
клас:Корали (Anthozoa)
подклас:Hexacorallia
Научно наименование
Hexacorallia в Общомедия
[ редактиране ]

Hexacorallia е подклас на коралите (Anthozoa), състоящ се от около 4300 вида от водни полипни организми, образуващи колонии, обикновено с 6-кратна симетрия. Той включва всички каменни корали, които са от жизненоважно значение за формирането на кораловите рифове, както и всички морски анемони, тръбни анемони и зоантарии в рамките на шест съвременни разреда.[1] Те се отличават от другия подклас на Anthozoa, Octocorallia, с шест или по-малко линии на симетрия в структурата на тялото си и отделни редове от пипала. Тези организми са формирани от отделните меки полипи, като някои живеят на колонии и могат да отделят калциев скелет. Като с всички мешести тези организми имат сложен жизнен цикъл, включващ подвижни фаза, когато те се считат за планктон, а по-късно и характерната прикрепена зряла фаза. Подкласът също така включва значимите, но изчезнали разреди на набръчканите корали и табулатните корали.

Филогения[редактиране | редактиране на кода]

Счита се, че Hexacorallia е монофилетичен таксон, тоест всички съдържащи се видове са произлезли от общ прародител, но някой учени смярар, че много от текущите разреди не са. Исторически Ceriantharia и Antipatharia са смятани за отделен подклас наречен Ceriantipatharia, макар че по-нови генетични изследвания, ги поставят в Hexacorallia, а Ceriantharia като най-старата, основна група.[1]

Подкласът включва важните изграждащи коралови рифове мадрепорови корали (Scleractinia), актинии (Actiniaria) и свързаните с тях тръбни анемонии (Ceriantharia) и зоантарии (Zoantharia). Antipatharia съдържа черни корали, а Corallimorpharia са сходни с анемониите. Съществуващите разреди са показани по-долу:[1]

Hexacorallia

Ceriantharia
ActiniariaAntipathariaCorallimorphariaМадрепорови коралиZoantharia
Изчезналите разреди корали са били класифицирани въз основа на калциевия скелет образуващ богат изкопаем запис. Обикновено се смята, че са близки с предците на съвременните мадрепорови коралии са съществували по време на палеозойската ера 570 – 245 млн.години:[2][3]:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Daly, M. и др. The phylum Cnidaria: A review of phylogenetic patterns and diversity 300 years after Linnaeus // Zootaxa 1668. 21 юли 2007. с. 1 – 766. Архивиран от оригинала на 2010-06-11. Посетен на 2013-03-05.
  2. Oliver, W. A., Jr. Origins and relationships of Paleozoic coral groups and the origin of the Scleractinia // Paleobiology and Biology of Corals. Columbus, Ohio, The Paleontological Society, 1996. с. 107 – 134.
  3. Ben Kotrc. Anthozoa: Subgroups // Fossil Groups. University of Bristol, 2005. Посетен на 23 март 2009.